HAOS U SLOVENIJI: Selo evakuisano zbog bombe, a muškarcu koji je našao preti PET GODINA ROBIJE!
Foto: Fonet, Ilustracija

nesvakidašnji slučaj

HAOS U SLOVENIJI: Selo evakuisano zbog bombe, a muškarcu koji je našao preti PET GODINA ROBIJE!

Porodica meštanina koji je otkrio bombu već je evakuisana, čitava oblast je u radijusu od 300 metara zatvorena, a pristup crkvi i zamku blokirali su policajci i vatrogasci

Objavljeno: 12:50h

Skoro 400 stanovnika sela Vurberk na severo-istoku Slovenije, biće evakuisani kako bi eksperti razmontirali neeksplodiranu bombu zaostalu iz Drugog svetskog rata.

Kako se navodi, bombu je otkrio jedan meštanin, dok se sa decom igrao traženja blaga u blizini zamka Vurberk, prenosi agencija STA.

On je, umesto da je odmah o tome obavestio zvaničnike, otkopao bombu i prebacio je kamionom u dvorište svoje kuće, koja se nalazi nedaleko od seoske crkve, i tek tada je pozvao policiju.

- S obzirom na vrstu bombe, on je imao dosta sreće. Sve je moglo da se završi veoma loše. S obzirom da je bomba uklonjena sa lokacije na koju je pala tokom bombardovanja i da se sa njom rukovalo kako nije trebalo, novonastale promene mogle bi da prouzrokuju nekontrolisanu eksploziju - izjavio je novinarima Igor Boh iz Jedinice za neeksplodirana sredstva.

Drugi otežavajući faktor jeste da je to prva bomba tog tipa pronađena u Sloveniji, rekao je on i objasnio da bomba ima hemijsko paljenje, a da je u sličnim slučajevima u inostranstvu prilikom demontaže bilo povredjenih.

Porodica meštanina koji je otkrio bombu već je evakuisana, čitava oblast je u radijusu od 300 metara zatvorena, a pristup crkvi i zamku blokirali su policajci i vatrogasci.

Operacija deaktiviranja bombe biće veoma zahtevna, a pretpostavlja se da će biti izvedena u utorak, kada se evakuiše oblast u radijusu od jednog kilometra, odnosno kada se evakuiše oko 400 stanovnika. Zvaničnici su kazali da ukoliko se sve bude odvijalo po planu, cela operacija će biti završena za nekoliko sati.

Muškarac koji je otkrio bombu, mogao bi da bude optužen za ometanje javnog reda i osuđen na kaznu do pet godina zatvora.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.