OGNJENOVA SMRT JE POTRESLA BALKAN: Autistični dečak NACRTAO mesto svog stradanja nekoliko godina ranije! (FOTO)
Foto: MUP CG

BOSONOGI PRINC

OGNJENOVA SMRT JE POTRESLA BALKAN: Autistični dečak NACRTAO mesto svog stradanja nekoliko godina ranije! (FOTO)

Telo plavokosog dečaka sa autizmom, Ognjena Rakočevića (11) iz Podgorice pronađeno je pre godinu dana na ušću Morače u Skadarsko jezero

Objavljeno:

Njegov otac tvrdi da je dečak predvideo svoje stradanje, jer je nekoliko godina ranije nacrtao to mesto.

- Gotovo je fotografski nacrtao mesto na kojem je pronađen. Tu je ostrvo Vranjina. Na vrhu brda nacrtao je krst, a iznad njega nebo kao svetiteljski oreol. U podnožju je zeleni vrbiš, i ono što je frapantno, Ogi je nacrtao sebe upravo na mestu na kome je pronađen - priča njegov otac Branko Rakočević.

- Ne verujem u slučajnost. Tu ga je dovela Božja ruka. Rođen je 28. decembra, kad i Sveti Vasilije Ostroški, a otišao je na Vaskrs. Ispred Crkve Svetog Nikole našao ga je Nikola Ulićević. Interesantno je da se u tom manastirskom kompleksu, pored Crkve Svetog Nikole, nalaze temelji Hrama Svetog Save i Uspenja Presvete Bogorodice. Ova sveta tri imena pojavljuju se i na izvorištu Morače, odakle smo mi Rakočevići, kao i na njenom ušću - rekoa je otac.

Otac Branko je u knjizi "Bosonogi princ" sabrao mnogobrojne priče i pesme posvećene Ogiju, kao i deo koji se odnosi na višednevnu potragu za dečakom, koja je uzburkala Crnu Goru i region.

- Kao da se žrtvovao za svoje male drugare sa autizmom. Ogi je zapalio vatru u celoj Crnoj Gori i dao uzbunu svima, i vatrogasicima i rezervistima, i vernicima i ateistima. I niko nije ostao da spava, svi su se probudili - kaže Branko.

Potraga je, nažalost, imala tužan kraj. A i posle godinu dana, sećanje na Ogija je veoma živo.

Psiholozi su oprezni kad je reč o Ogijevom "čulu" da preko crteža odredi mesto gde će završiti svoj kratki životni vek. Kažu da se takve stvari događaju kod autistične dece, ali bi u konkretnom slučaju bilo potrebno opsežno istraživanje.

Građani Podgorice pokrenuli su inicijativu da deo ulice kojom je Ogi otrčao do reke ponese njegovo ime.

- Voleo bih da ovaj sokak dobije Ognjenovo ime. Ne mora to biti puno ime i prezime. Neka se zove Ogijev sokak ili Ogijeva ulica - kaže Branko Rakočević.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.