CRNOGORCI IZDVAJAJU 20 MILIONA EVRA ZA PENZIJE MAJKAMA: Povećanja slede još dva puta OVE GODINE, a ni to NIJE SVE
Majka i ćerka, Foto: Profimedia

LEPE VESTI

CRNOGORCI IZDVAJAJU 20 MILIONA EVRA ZA PENZIJE MAJKAMA: Povećanja slede još dva puta OVE GODINE, a ni to NIJE SVE

Direktor Fonda PIO saopštio je da je ta ustanova donela rešenja za više od 3.500 majki

Objavljeno:

Više od tri i po hiljade korisnica naknada za majke troje i više dece odreklo se stečenog prava i prešlo je na minimalne penzije od 450 evra, saopštio je direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Ranko Aligrudić. Za to će, tvrdi, biti potrebno 20 miliona evra godišnje.

Direktor Fonda PIO saopštio je da je ta ustanova donela rešenja za više od 3.500 majki. Uprkos tome što je Fond bio opterećen velikim brojem zahteva, samo 98 majki je moralo da čeka na januarske penzije. Ali, posao je obavljen i one su isplaćene.

- Planirani budžet biće dovoljan da pokrije trošak odricanje naknada i povratak na penzije - istakao je Aligrudić.

- Ukalkulisali smo i još ova preostala dva povećanja koja će biti 1. maja i 1. septembra, u visini od neka tri procenta. To su neka planirana, projektovana povećanja, ali zavise od zvaničnih podataka i to smo obavezni da primenjujemo.

Koliko će iznositi usklađivanje penzija u maju, kaže da je rano prognozirati.

- Zadnje usklađivanje je bilo 2,08. To, kažu penzioneri, nije veliko usklađivanje za sve penzije. S tim što moram da naglasim da se korisnicima najnižih penzija, znači njih više od 40.000, ne usklađuju u naredne dve godine - kazao je Aligrudić.

U PIO ISPUNILI OBEĆANJE

Zbog obima posla u Fondu PIO nisu stigli da obrade sve zahteve, pa je jedan manji deo nekada korisnica naknada za majke koje su se odrekle tog prava i prešle na penziju ostale bez primanja.

Iz Fonda su obećali da će sve korisnice naknade koje su predale zahtev dobiti rešenje i u skladu sa njim biće im isplaćeno i pravo za period od podnošenja zahteva, odnosno od prestanka prava kod Centra za socijalni rad, kao i penzija za prethodni mesec, što je i učinjeno.

S obzirom na to da je iznos minimalne penzije danas 450 evra, donošenje zakona o fiksnoj nadoknadi ostavio je 22.000 majki koje nisu imale uslov za penziju u neravnopravnom položaju.

Zakonom o socijalnoj i dečjoj zaštiti, kada je uvedena nadoknada za majke sa troje i više dece, bilo je predviđeno da, u zavisnosti od radnog staža i vremena provedenog na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, primaju 70, odnosno 40 procenata od prosečne zarade. Danas su te nadoknade fiksirane na 336 i 192 evra za one koje nisu imale staž, nego su bile na birou.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso/ Novosti/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.