LEPA BELORUSKINJA UMESTO KANADE IZABRALA CRNU GORU: Zbog njenih reči GORI REGION, ovo morate da ČUJETE (VIDEO)
Lizaveta Maksvina, Foto: Printscreen/ Youtube/ RTCG - Zvanični kanal

PRELEPO

LEPA BELORUSKINJA UMESTO KANADE IZABRALA CRNU GORU: Zbog njenih reči GORI REGION, ovo morate da ČUJETE (VIDEO)

Naučila je jezik, zavolela kuhinju, prihvatila i neke navike, običaje

Objavljeno:

Lizaveta Maksvina i njena porodica došli su u Crnu Goru iz Belorusije gde mlada devojka duže od 10 godina živi, radi i studira. Kaže da se ne kaje što je došla i ne namerava da ode.

Devojka je umesto Kanade odabrala Crnu Goru gde se, kako kaže, oseća srećno kao da je u rodnoj Belorusiji. Naučila je jezik, zavolela kuhinju, prihvatila i neke navike, običaje. Zbog posla i studija ne ide često u rodnu zemlju, ali joj dolaze prijatelji koji su takođe oduševljeni.

"Kad sam krenula u školu odmah smo primetili razliku nastave u Belorusiji i u Crnoj Gori. Ovde deca imaju više pažnje i razumevanja od strane profesora. Kad sam došla to je bio početak decembra i ja sam dobila deset jedinica, osim fizičkog i likovnog, ali profesori su rekli OK, ne brini se, mi ćemo da ti pomognemo. I za mesec dana, za čitav raspust ja sam naučila jezik i nakon toga sam došla u školu i profesori su mi pomagali da se snađem. Bila sam oduševljena kad sam vidjela da su profesori kao prijatelji. Razredna da nas zagrli, da popriča sa nama na razne teme", priseća se Lizaveta, inače studentkinja Fakulteta za ekonomiju i biznis Univerziteta Mediteran.

Lizaveta Maksvina
Lizaveta Maksvina foto: Printscreen/ Youtube/ RTCG - Zvanični kanal

Mnogo joj je lakše bilo da se navikne na Podgoricu u odnosu na Tivat, gde inače živi, "jer se ovde oseća kao u svom gradu Moguljovu, ima više ljudi, veći je grad, može da bavi čime hoće".

"Meni je bilo teško da se opustim prvo, zato što čak ovde ako negde kasniš onda je to u nekim slučajevima OK, u Belorusiji baš moraš na vreme da dođeš. Npr, ako zakasniš na neku aktivnost u školi onda se pokreće proces, zovu roditelje. Ovde nije tako. Kasniš u školu, dobro je što si došao, uđi slobodno...i onaj strah je otišao da pričam sa ljudima, da mogu da verujem..", dodaje devojka.

Vreme najviše voli da provodi sa društvom pored mora ili na Ivanovim koritima, a kada je u Podgorici onda bira Goricu...

Kad je u pitanju Belorusija navjiše joj nedostaje porodica, ali i prijatelji koji su tamo ostali.

"Zahvaljujući tehnologijama svaki dan se čujamo i čak neki dolaze kod mene, pa ih ja upoznam sa svojim prijateljima ovde, ali najveći nedostatak je rodbina i prijatelja", rekla je.

Ljudi u njenoj rodnoj zemlji ne znaju mnogo o Crnoj Gori, ali su zahvaljujući njoj saznali mnogo.

"Pogotovo su oduševljeni pejzažima ovde kad ih voziš putevima. Bukvalno dođu da odmor, ima more, i bukvalno se oduševe kad dođu sat i po u planine, a tamo već hladnije i drugačija atmosfera. Ali ne dolaze sad često", kaže Lizaveta.

Zbog fakulteta i posla ne ide često u Belorusiju, u Crnoj Gori ima sve što joj je potrebno, a od svih je veoma lepo prihvaćena.

O životu u Crnoj Gori govorila je u emisiji Medistan na Televiziji Crne Gore, prenosi rtcg.me.

Bonus video:

03:17

SKANDAL! CRNA GORA TRAŽI KAZNU OD 20.000 € ZA PEVAČICU: Smeta im pomen Kosova i Obilića u himni GDE SU GRANICE MRŽNJE PREMA SRBIMA

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.