6 BEBA OBOLELO OD VELIKOG KAŠLJA! Doktori u Crnoj Gori uputili VELIKI APEL građanima
Bebe, ilustracija, Foto: RINA

bolest

6 BEBA OBOLELO OD VELIKOG KAŠLJA! Doktori u Crnoj Gori uputili VELIKI APEL građanima

Najveći broj slučajeva obolelih beba registrovan je u Podgorici i Danilovgradu

Objavljeno:

Šest beba obolelo je od velikog kašlja na teritoriji Crne Gore, a od početka novembra prijavljeno je 129 slučajeva obolevanja od ove bolesti.

- Među prijavljenim slučajevima, najveći udio obolelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina, potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine, zatim u gupama od 1 do 10 godine uzrasnoj grupi 6-10 godina, a po jedan slučaj zabeležene je u uzrasnim grupama od 21-25 i preko 65 godina, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Najveći broj slučajeva registrovan je u Podgorici (94), Danilovgradu (16), Budvi (3), Cetinju (3), Tivtu (3), Zeti (3), Kotoru (2) i po jedan slučaj u Andrijevici, Bijelom Polju, Herceg Novom, Nikšiću i Pljevljima.

Bolnica, ilustracija
Bolnica, ilustracijafoto: RINA

- Od 129 registrovanih slučajeva, kod 120 njih je od poslednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolevanja prošlo pet ili više godina ili osobe nisu imunizovane uopšte, ili ne postoji podatak o njihovoj imunizaciji, dodaju iz IJZ.

Oni ističu da je važnost imunizacije ogromna u borbi protiv velikog kašlja i navode da su su svi roditelji dobili poziv da dovedu svoju decu na vanrednu vakcinaciju.

- Takođe, napominjemo da se, pored dopunskih termina, vakcinacija sprovodi i prema zakazanim terminima radnim danima kod izabranih lekara za djecu", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video:

04:02

VRATILA SE DEČIJA BOLEST OD 100 DANA! Milićević otkrio: Raste broj slučajeva, intezivan je kašalj, a MOŽE DOĆI DO GUBITKA SVESTI

(Espreso/ RINA/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.