Majke u Crnoj Gori štrajkuju glađu! Razlog je poražavajuć!
Foto: Stefan Jokić

vlada cg trvdi da je sve maslo opozicije

Majke u Crnoj Gori štrajkuju glađu! Razlog je poražavajuć!

Štrajk glađu danas su počele žene koje zbog smanjenja socijalnih naknada od početka marta štrajkuju ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici
Objavljeno: 19:18h

Korisnice naknada za majke s troje i više dece traže od Vlade da ukine odluku o smanjenju naknada za četvrtinu, što ona odbija.

Saopštile su da su odlučile da zaoštre protest i ispred Skupštine.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Žene pozivaju penzionere, studente, sindikalce, prosvetne i zdravstvene radnike da im se pridruže, a među okupljenima su i predstavnici opozicije koji od početka podržavaju taj protest.

Crna Gora je prošle godine uvela doživotnu naknadu za majke s troje i više dece, i to pravo koristi 21.500 žena.

Državu je to koštalo oko 70 miliona evra godišnje, zbog čega je Vlada početkom ove godine smanjila tu naknadu za četvrtinu čime je smanjila taj rashod za 16,5 miliona evra. Pojedinačne naknade su tako smanjene na 264, odnosno na 144 evra.

Pred Ustavnim sudom podnete su inicijative za ocenu ustavnosti socijalnih naknada, i zakona kojima su umanjene.

Vlada je prošle sedmice predložila Ustavnom sudu da donese rešenja kojim se ne prihvataju inicijative dela opozicije, Unije slobodnih sindikata i građana o ukidanju odluke o smanjenju naknada majkama.

Po oceni MMF-a, čija je delegacija ovih dana bila u redovnoj misiji u Crnoj Gori, treba redefinisati socijalnu politiku jer te naknade opterećuju javne finansije.

Vlada je saopštila da nema nameru da povuče odluku o smanjenju naknada, dok je premijer Duško Marković ranije rekao da su Demokratski front (DF) i druga opozicija iza protesta majki.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.