"OVO SMO ČEKALI 30 GODINA": Ubedljiva pobeda Milatovića, 5 detalja koja svi moraju znati, a koji sve menjaju
Pobeda Jakova Milatovića, Foto: kurir tv

saopšteno!

"OVO SMO ČEKALI 30 GODINA": Ubedljiva pobeda Milatovića, 5 detalja koja svi moraju znati, a koji sve menjaju

Nepunih sat vremena posle zatvaranja birališta i na obrađenih gotovo 100 odsto uzorka, to je i potvrđeno: 60 odsto za Milatovića, 40 odsto za Đukanovića

Objavljeno:

Crna Gora je sinoć dobila novog predsednika države, Jakova Milatovića, koji je u drugom krugu izbora ubedljivo pobedio "večnog vladara" Mila Đukanovića. Evo šta sve ovog jutra treba da znate o ključnim momentima izborne noći koja je donela veliki politički zemljotres.

1) Nedostižna razlika 60:40

Već je po prvim preliminarnim rezultatima, nedugo posle 20 sati, bilo jasno da će Jakov Milatović ubedljivo pobediti Mila Đukanovića. Nepunih sat vremena posle zatvaranja birališta i na obrađenih gotovo 100 odsto uzorka, to je i potvrđeno: 60 odsto za Milatovića, 40 odsto za Đukanovića.

Jakov Milatović
foto: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Prema podacima Cemi, Milatović je odneo pobedu svim većim gradovima. U Podgorici ga je podržalo 68,1 odsto birača, dok je 31,9 glasalo za Đukanovića. U Nikšiću je taj odnos 62,1 nasoram 37,9 odsto, u Baru 54,5:45,5 odsto, dok su u Bijelom Polju bili gotovo izjednačeni - 50,3:49,7 odsto.

Izlaznost u drugom krugu predsedničkih izbora je 70,5 odsto.

2) Šta je sinoć rekao pobednik Jakov Milatović

- Neka nam je sa srećom pobeda pomirene Crne Gore - bile su prve reči novog crnogorskog predsednika Jakova Milatovića.

Milatović je dodao da je to bila noć na koju se čekalo 30 godina.

- Ostavljamo prošlost u prošlosti, snažno zakoračujemo u budućnost. Ovo je istorijski dan za sve nas! Mi smo večeras svi zajedno rekli da Crna Gora ide ka bogatstvu, jednakosti, ka zemlji pravde, poverenja i zajedništva, ka evropskoj Crnoj Gori - rekao je Milatović.

Milatović je obećao da "ćemo u narednih pet godina uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju".

Pomenuo je i susede, pa je istakao da "nikada više iz Crne Gore neće ići trzavice prema bilo kojoj zemlji Zapadnog Balkana i prema susedima i komšijama".

3) Šta je rekao poraženi Milo Đukanović

Đukanović je čestitao pobedu Jakovu Milatoviću.

- Želim mu da bude uspešan predsednik, jer to znači da će i Crna Gora biti uspešna država - rekao je Milo Đukanović.

Đukanović: Crna Gora je izabrala, čestitam Jakovu Milatoviću

Lidija Đukanović, Milo Đukanović
foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Pošto su pristalice i simpatizeri u štabu DPS onemogućili medijima da postavljaju pitanja, nije se moglo ni saznati šta Đukanović sada planira: da li će otići u političku penziju, ili će na čelu DPS trčati novu trku već za dva meseca na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima.

4) Demonstracija jedinstva

U izbornom štabu "Evropa sad" sinoć je bilo zanimljivo videti predstavnike svih stranaka i pojedince koji su podržali Milatovića za predsednika Crne Gore.

Tu su bili gotovo svi lideri stranaka koje su podržale Milatovića, kao i sadašnji i bivši premijeri Crne Gore Dritan Abazović i Zdravko Krivokapić, u čijoj vladi je Milatović bio jedan od ministara.

Ta slika jeste idilična za pobednika, ali nije garancija da će idila i potrajati. Već za dva meseca Crnogorci izlaze na vanredne parlamentarne izbore i pitanje je kako će se stvari dalje odvijati: ko će sa kim nastaviti da sarađuje, a ko će možda postati ljubomoran na niz uspeha Jakova Milatovića i "Evrope sad"?

5) Usijanje pred vanredne izbore

Sve što se dogodilo sinoć, biće na ispitu već za dva meseca, u junu, kada se u Crnoj Gori održavaju vanredni parlamentarni izbori.

Njih je raspisao Milo Đukanović posle višemesečne nemogućnosti stranaka u crnogorskom parlamentu da formiraju novu vladu.

Pokret "Evropa sad" u svemu ovome, pa i na predstojećim izborima, nastupa kao nov igrač sa značajnim vetrom u leđima - pobedom Jakova Milatovića koji je prethodno trijumfovao i na lokalnim izborima u Podgorici.

Zato je za očekivati da Milatović i "Evropa sad" od trenutnih političkih partnera - Demokratskog fronta, Demokrata Alekse Bečića i URA Dritana Abazovića - neće baš dobiti otvoren put da ih na krilima ovog uspeha totalno potuče i u junu, i na taj način osvoji praktično svu vlast u Crnoj Gori.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.