POSEBNA SEDNICA PARLAMENTA SUTRA O RADU INCKA: SDS ocenjuje da je sve MANIPULACIJA Milorada Dodika!
Milorad Dodik, Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

REPUBLIKA SRPSKA

POSEBNA SEDNICA PARLAMENTA SUTRA O RADU INCKA: SDS ocenjuje da je sve MANIPULACIJA Milorada Dodika!

Šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u parlamentu RS Miladin Stanić izjavio je da ta stranka neće podržati Dodika u, kako je rekao, manipulaciji sopstvenog naroda

Objavljeno:

Na zahtev srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika u Banjaluci će sutra biti održana posebna sednica parlamenta na kojoj će biti razmatran rad aktuelnog Visokog predstavnika Valentina Incka. Jedina tačka dnevnog reda, kako je navedeno, biće "ocena rada visokog predstavnika - primena Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika".

Tim povodom parlamentu RS će se obratiti Dodik, a predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović je ocenio da je potrebna sednica o toj temi i da je došlo vreme da domaći faktori preuzmu odgovornost i odlučuju, a ne da odluke nameću medjunarodni faktori.

Dodik je ranije rekao da očekuje da skupština RS usvoji zaključak o neprihvatanju imenovanja novog visokog predstavnika u BiH, navodeči da su svi visoki predstavnici u BiH, osim prvog, Karla Bilta, imenovani na nezakonit način.

Šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u parlamentu RS Miladin Stanić izjavio je da ta stranka neće podržati Dodika u, kako je rekao, manipulaciji sopstvenog naroda.

"Dodik godinama poziva (Visokog predstavnika u BiH) Valentina Incka na svoju krsnu slavu, a sve to vreme se, navodno, svadjaju putem medija. Ta situacija opisuje lažnu politiku SNSD", naveo je Stanić.

On je postavio pitanje - kako to da Incko odgovara Dodiku kao gost na porodičnoj slavi, a danas, kad odlazi iz BiH, ne odgovara mu.

"Mi iz SDS nećemo da dajemo legitimitet takvoj lažnoj politici Milorada Dodika, čiji je jedini cilj manipulacija sopstvenim narodom", rekao je Stanić novinarima u Banjaluci posle sednice Kolegijuma Narodne skupštine RS.

On je još ocenio da se parlament RS zloupotrebljava tako što "neko, provodeći svoje lažne politike, svojata parlament bez dogovora sa partijama koje učestvuju u radu Narodne skupštine RS".

"Ovo je još jedna u nizu lažnih predstava Milorada Dodika", naglasio je Stanić.

On je dodao da očekuje da će sutrašnja sednica parlamenta "ličiti na sve prethodne sednice, na kojima Dodik vredja narodne poslanike, psuje ih i priča kako ih prisluškuje".

Stanić je na kraju postavio pitanje šta se desilo sa ranijim odlukama koje je doneo parlament RS, a koje nikada nisu sprovedene.

"Pitam građane i javnost, šta se desilo sa pričom o referendumu o 9. januara, koju je Dodik lažno gurao u Narodnoj skupštini RS u vreme predizborne kampanje 2016. godine. Ili, zašto je na zasedanje Narodne skupštine poslat lažan materijal o Programu reformi ili Akcionom planu za članstvo u NATO", kazao je Stanić.

Prema njegovim rečima, uprkos zaključcima Narodne skupštine RS, kojom se odbija članstvo BiH u NATO, Dodikovi ministri u Savetu ministara BiH, kao i predsedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) sada ubrzano vuku BiH u NATO, a da se Republika Srpska više ništa ne pita u vezi sa NATO integracijama BiH.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.