25 GODINA OD KRVAVE SVADBE U SARAJEVU: Na današnji dan islamski ekstremisti ubili su srpskog svata i započeli rat u BiH
Foto: Printscreen Youtube/SrpskoSarajevo3

Tako je počelo

25 GODINA OD KRVAVE SVADBE U SARAJEVU: Na današnji dan islamski ekstremisti ubili su srpskog svata i započeli rat u BiH

Igor Kojić je nedavno morao da se sretne sa Severininim bivšim. Ovako mu se pevačica zahvalila
Objavljeno:

Svako pominjanje 1. marta u BiH Srbe podseća na dan kada je 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu ubijen srpski svat Nikola Gardović, što je nagovestilo građanski rat, odnosno početak tragičnog ratnog sukoba.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Pre tačno 25 godina, na „krvavoj“ srpskoj svadbi ubijen je otac mladoženje, a pravoslavni sveštenik Radenko Mirović je ranjen. Ubice, koje muslimanska vlast u Sarajevu nije ni pokušala da identifikuje i kazni, spalile su i srpsku zastavu.

Tog 1. marta, u 14.30 časova, u crkvi Svetog Preobraženja u Novom Sarajevu obavljeno je venčanje Milana Gardovića i Dijane Tambur, nakon čega je svadbeni ručak bio organizovan u Domu svete Tekle, u Staroj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji.

Posle venčanja, oko stotinu svatova u automobilskoj koloni uputilo se u Dom udaljen oko sedam kilometara. S obzirom da ispred Stare crkve ne postoji parking, kolona je stala 150 do 200 metara dalje, kod Vijećnice, gde su ostavljeni automobili, a svatovi su pošli peške prema Crkvenom domu.

Prema svedočenjima svatova i očevidaca, iz pešačke zone na Baščaršiji svatovima je prišao beli „golf“ u kojem su bila četvorica sarajevskih kriminalaca, a među njima ozloglašeni Rasim Delalić-Ćelo. Oni su izašli iz vozila i pokušali barjaktarima da oduzmu srpske zastave.

foto: Printscreen Youtube/SrpskoSarajevo3

Došlo je do komešanja, posle čega su dvojica mladića zapucala i ranila srpske svatove Mirovića i Gardovića, koji je preminuo nekoliko minuta kasnije u kolima Hitne pomoći.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.