KOLAPS SISTEMA! Za deset godina neće biti penzija!
Suočavamo se s problemom za koje u ovom trenutku nemamo rešenje, jer imamo stalan rast broja neaktivnog stanovništva, koji se ogleda i kroz rast broja penzionera, Foto: Beta/Dragan Gojić

zabrinjavajući podaci

KOLAPS SISTEMA! Za deset godina neće biti penzija!

Da bi fondovi mogli normalno da funkcionišu, potrebno je imati tri radnika na jednog penzionera

Objavljeno:

Broj penzionera u Bosni i Hercegovini, prema podacima entitetskih zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, poslednjih pet godina povećao se za više od 50.000, što je dovelo do toga da je na kraju prošle godine odnos radnika i penzionera bio 1,27:1.

Da bi fondovi mogli normalno da funkcionišu, potrebno je imati tri radnika na jednog penzionera.

Na službenoj stranici Fonda PIO RS navodi se da je u aprilu 2014. bilo 246.051 penzionera, dok ih je u aprilu ove godine bilo 263.235, na osnovu čega se vidi da je broj penzionera povećan za 17.184.

U Federaciji je stanje još nepovoljnije.

Tako su pre pet godina, u aprilu, penzijski ček dobijale 383.062 osobe, a prošlog meseca 416.672, što govori da se broj penzionera povećao za 33.610!

Suočavamo se s problemom za koje u ovom trenutku nemamo rešenje, jer imamo stalan rast broja neaktivnog stanovništva, koji se ogleda i kroz rast broja penzionera. Očekujemo da će broj penzionera rasti i narednih godina, a radnika je sve manje. Tome treba dodati i odliv radne snage. To su tri negativna trenda, što će se odraziti na funkcionisanje penzijskog sistema – kažu u Zavodu PIO.

Trenutno je, navode, situacija povoljnija nego pre četiri godine. Ali, ako se nešto značajno ne promeni, posebno ako se nastavi trend iseljavanja, a bude bilo sve više penzionera za nekoliko godina, zavod neće moći da isplaćuje penzije.

- Postoji bojazan da bi u budućnosti zbog masovnog odlaska stanovništva moglo da dođe do toga da neće imati ko da uplaćuje novac da bi se isplaćivale penzije. Čim nema radnika nema ko da puni budžet, upozorava struka.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, u izjavi za „Avaz“ ukazao je da će, ako se nešto ne reši, uslediti pritisak na penzijski sistem.

- Rešenje, oslanjajući se na iskustva zapadne Evrope, može da bude dizanje lestvice za dostizanje penzije. Da to ne bude 65 godina, kako je trenutno kod nas, nego 70 godina - ističe Čavalić, dodajući da statistika pokazuje da se sve duže živi.

Kako kaže, ako se ovakav trend nastavi, ceo penzijski sistem za pet do deset godina će biti doveden u pitanje. Ističe i da postojeći sistem ne može da dovede do značajnijeg rasta penzija, navodeći da troškovi života rapidno rastu.

Situacija u penzijskom sistemu zapravo je i lošija nego što ovi pokazatelji pokazuju, jer treba imati na umu da se u radnike ubrajaju i hiljade ljudi koji su višak u državnoj administraciji ili javnim kompanijama koji ne stvaraju novu vrednost, nego su “zbrinuti” kroz zapošljavanje na nepotrebnim ili izmišljenim poslovima.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Avaz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.