IPAK MOŽE: Tompson večeras nastupa u Mostaru, svi zabrinuti!
Foto: Facebook/Marko Perković Thompson

uprkos apelima!

IPAK MOŽE: Tompson večeras nastupa u Mostaru, svi zabrinuti!

Koncert podrške haškoj šestorki koja u Hagu čeka drugostepenu presudu se održava u organizaciji Udruženja Hrvatsko Srce Nade-Mostar, pod pokroviteljstvom "Odeljenja za branitelje Hrvatskog Narodnog Sabora" te Zadužbine za pružanje pravne pomoći hrvatskim veteranima HVO-a

Objavljeno:

Uprkos mnogim zahtevima za zabranu večeras će na stadionu Zrinjski u Mostaru, ipak, biti održan skup podrške hrvatskim optuženicima u Hagu, na kojem će nastupiti i pevač Marko Perković Tompson, koji u svojim pesmama glorifikuje ustaštvo.

Zabranu skupa i Perkovićevog koncerta tražio je gradonačelnik Mostara, stranka SDP BiH i više građanskih inicijativa, a zabrinutost su izrazili i članovi Saveta za implemntaciju mira u BiH.

Za ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića nastup Tompsona u Mostaru je, kako kaže, sam po sebi neprihvatljiv, zato što, kako je rekao, "taj Perković, na verbalni način promoviše retoriku nacionalizma".

- Može sada da peva o ljubavi koliko hoće. Sećam se njegove pesme 'Jasenovac i Gradiška stara'. To je morbidno fašistička pesma. Pogledajte kakva je ikonografija? Kome i čemu? - pita se Mektić.

Koncert podrške haškoj šestorki koja u Hagu čeka drugostepenu presudu se održava u organizaciji Udruženja Hrvatsko Srce Nade-Mostar, pod pokroviteljstvom "Odeljenja za branitelje Hrvatskog Narodnog Sabora" te Zadužbine za pružanje pravne pomoći hrvatskim veteranima HVO-a.

Haški tribunal, naime, osudio je 2013. šestoricu zvaničnika nekadašnje Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora, kao učesnike zajedničkog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i vođa Hrvata u BiH Mate Boban, ali i tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i načelnik štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko.

foto: Printscreen Youtube

Sud je potvrdio postojanje etničkog čišćenja i udruženog zločinačkog poduhvata, a za etničko čišćenje i stvaranje velike Hrvatske u koju bi ušli i delovi BiH, nekadašnji premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, a bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina.

Komandanti Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO) generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik kancelarije za razmenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

Izricanje drugostepene presude Žalbenog veća očekuje se u novembru 2017. godine.

foto: Printscreen Youtube

Povodom Tompsonovog koncerta u Mostaru oglasio se i predsednik HNS i član Predsedništva BiH Dragan Čović koji kaže da je to za njega "samo jedan muzički događaj i ništa drugo".

- Ako će jedan muzički događaj biti udar na bilo što u BiH, onda smo zabrinuti za BiH. Ja ovo doživljavam kao jedan u nizu muzičkih događaja i ništa više od toga. Svi oni koji su pokušali dati drugi ton tome, nemam komentar na njih - kazao je Čović, prenela je regionalna N1.

O tome da li će koncertom biti ugroženi odnosi među koalicionim partnerima, Čović je rekao da razlog za parlamentarnu većinu danas može sve biti - utakmica, koncert, kako god ga ko doživljavao.

- Time ćemo samo dalje širiti netrpeljivost. Parlamentarne većine nemamo, to smo videli na nivou Federacije BiH, na nivou države.

Na pitanje da li je ugrožena bezbednost u Mostaru, Čović je rekao:

- Slušao sam sve i svašta, ali mi smo u Mostaru sigurniji nego u bilo kojem drugom gradu BiH.

Ranije danas, britanska vlada je izdala upozorenje svojim građanima u BiH da budu oprezni 8. juna kada je najavljen koncert podrške haškim osuđenicima.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.