POMAMA ZA ŠTO SKUPLJOM ŽURKOM! Punoletstvo se plaća na rate, roditelji dižu kredite zbog rođendana!
Foto: Marina Lopačić, Ilustracija

nema se, može se!

POMAMA ZA ŠTO SKUPLJOM ŽURKOM! Punoletstvo se plaća na rate, roditelji dižu kredite zbog rođendana!

Trend koji je uzeo maha u BIH je da roditelji troše basnoslovne svote novca kako bi deci priuštili što skuplju proslavu 18. rođendana

Objavljeno:

Bez obzira na ekonomske prilike i standard stanovništva, proslave 18. rođendana među Banjalučanima sve više liče na svadbe, a roditelje ova noć košta više hiljada maraka.

Rođendanske proslave uz duvanje svećica sa najboljim prijateljima, maminu tortu i kućnu atmosferu, mladima odavno više nisu zanimljive. Poslednjih godina podrazumevaju se velike sale, svečane haljine, muzika uživo i stotine gostiju, koji čine da mladi glamurozno dočekaju punoletstvo, iako je sve to često plaćeno na mnogo rata.

MLADENCI SU PLESALI, ALI JE KUM UKRAO ŠOU: Ovaj snimak iz Bosne mami osmeh, i potpuno je zarazan (VIDEO)

Sociolozi to posmatraju kao samo još jedan statusni simbol, kao što su nekada bili automobili, satovi i telefoni, a roditelji, kao i uvek, ne žele da njihovo dete bude drugčije od drugih.

- Ćerka poslednjih godinu dana svaki drugi vikend ide na rođenadane. Ne mogu da joj zabranim da ide, kada je svo društvo tamo, a ne mogu ni da dozvolim da svima ide, a onda da njih sve ne zove na svoju proslavu. Ja sam svoje punolestvo proslavila sa najbližima u dvorištu, bez skupih sala i haljina, kolače sam pravila sama, pevali smo do jutra i ništa nam nije falilo – objasnila je Dušanka K. (41), čija će ćerka u avgustu napuniti 18 godina.

foto: Pixabay / Ilustracija

Dodaje da je već počela da se raspituje za lokale, hranu i cene, ali i pozajmice od banaka, jer ona, kao jedina zaposlena u porodici, ne može sve da plati odjednom.

- Kako i uvek, neko ima više, neko manje. Ali deca to ne razumeju. Nedavno mi je ćerka došla sa 18. rođendana drugarice, čiji su roditelji dobro suituirani, i oduševljeno pričala kako je haljina slavljenice bila divna, kolika je torta i kako je muzika bila odlična, i naravno, želi i ona tako. Deca ne shvataju da nismo svi isiti i da je taj njen rođendan njenim roditelima bio mali trošak, a ja ću ga otplaćivati ko zna koliko meseci – obajšnjava ova majka, ali dodaje da ne može dozvoliti da se njena devojčica izdvaja i da za takve stvari mora biti novca.

Na bosanskim putevima samo pažljivo: Ne čudite se ako naletite na medveda! (VIDEO)

Na svemu ovom dobro zarađuju lokali čiji zakup košta od 200 do 400 KM, bendovi koji za noć uzmu i do 1.000 KM, zatim fotograf čija usuga tu noć košta od 100 do 250 KM, a hrana, piće, šminka i frizura koštaju minimalno 1.000 KM.

Međutim, srednjoškolci u tom ne vide problem, bar ne iz ugla slavljenika, te se vode motom „kud svi tu i ja“.

- To je sada moderno, svi ga slavimo, nekada smo momke ispraćali u vojsku sada u punoletstvo, nije to ništa novo. Znam da puno košta, čak i sam štedim za svoj koji ću proslaviti na veliko sledeće godine i jedva čekam ga čekam – kaže sedamnaestogodišnji Nikola.

Dok mladi jedva čekaju, a roditelji se hvataju za glavu, sociolozi su raskošnu proslavu punoletstva definisali kao statusni simbolu u cilju obezbeđivanja prestiža u grupi vršnjaka.

foto: Fonet, Ilustracija

- Deca emotivno ucenjuju svoje roditelje, a roditelji im ugađaju. Verovatno da se iko od njih pita, ne bi tako slavili, ali zbog dece moraju. Naravno, možda ima i onih koji vole takav vid pokazivanja, ali u većini slučajeva su to iznuđene reakcije roditelja – kaže sociolog i univerzitetski profesor Nemanja Đukić.

Koliko će ovaj tred trajati i koji će ga sledeći zameniti, ni sam ne zna, ali sigurno je, kaže, da svako vreme ima statusne simbole, a motiv uvek ostaje isti – pokazivanje.

OŽENIO SRPKINJU: Zamenik gradonačelnika Beča venčao se u pravoslavnoj crkvi u Banjaluci i objasnio zašto! (FOTO)

Stručnjaci kažu da je očigledno da živimo u doba kada se promovišu pogrešne vrednosti, kao što su atraktivnost, senzacionaliznam i fenomenalnost u smislu fizičkog izgleda.

Mladi, koji lako prihvataju sve, prihvate i tu atraktivnost, te imaju potrebu za različitim načinima eksponiranja, a to im nameću i pojedini mediji. Mature i punoletstva su neki prvi oblici pokazivanja, kada se od ne toliko bitnih stavri pravi pompa – dodaje Đukić.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.