PRIČE IZ JEDNOG OD NAJSTROŽIH ZATVORA U REGIONU! Odavde nema bežanja! (FOTO)
Foto: Printscreen/N1

bez milosti

PRIČE IZ JEDNOG OD NAJSTROŽIH ZATVORA U REGIONU! Odavde nema bežanja! (FOTO)

Zatvor u Foči važi za jedan od najstrožih, a njegovi zatvorenici ispričali su svoje priče

Objavljeno: 13:46h

Zatvor u Foči jedan je od najstrožijih u BiH. Unutar zidina, a iza ovih rešetaka - kaznu služi više od 300 osuđenika. Među njima i Mladen Anđić. Osuđen je za ubistvo. Njegova kazna je sedam i po godina zatvora. Svađa oko pristupnog puta koji vodi do dvorišta, 2015. dovela je do ubistva komšije - automatskom puškom sa sedam ispaljenih metaka.

BIZNISMEN USTAO USRED SASTANKA I BACIO SE S BALKONA: Radnici počeli da vrište i paniče! (VIDEO)

foto: Printscreen/N1

- Tamo se navodi - nerešeni imovinsko pravni odnosi, što nije tako, to je bio deo jedan kroz jedan imovine na koju se polagalo pravo druge osobe. Policija nije nadležna, slala je na druge adrese, dok te druge adrese opet na druge adrese i to se odugovlačilo da je kuliminiralo do ubistva. Ne može se pravdati to što je počinjeno, delo je počinjeno i pravdanja nema. Ne znam, u tim momentima teško je razgovarati, čovek je izrevoltiran i nekad ne donosi odluke koje bi trebalo da donose, možda da čovek malo sačeka – da malo zažmiri par sekundi možda bilo bi drugačije. Ubistvo sam napravio, imao sam automatsku pušku koja je ostala iz rata, bilo je to blizu u mom dvorištu, došlo je do svađe i prepirke tako da mi je bila blizu nadohvat ruke. Uzeo sam tu pušku i nažalost upucao tog svog komšiju. Teško je, ali šta ćemo, bilo je to, šta sad možemo - kaže osuđenik, Mladen Anđić za N1.

foto: Printscreen/N1

Mladen broji mesece, prošlo je 19, a Robert Vlajić dane. Odslužio je 1665. Njegova kazna je 8 godina zatvora za 9 počinjenih razbojništava u 2012 godini. I jednu utaju.

NIKO NE ZNA KAKO JE PREŽIVEO: Italijan 6 dana bio bez hrane i vode u divljini kod Mostara!

- Što sam ostao bez posla, što sam se javljao na konkurse razne, što nisam prošao, delom i zbog godina, delom i zbog nepotizma, i tržišta rada. Obaveze su stizale iz dana u dan, rate kredita, stanarine, troškovi struje i vode, a na kraju je došlo do toga da se nema ni za hranu. Ali eto, sva sreća u toj celoj nesreći je bila što nije došlo do posledica po treća lica. Ovom prilikom želim još jednom da se izvinim svima onima koje sam oštetio, svi koji su se neprijatno tada u tih nekoliko minuta osećali, ne da bih se ja nešto pravdao, nego jednostavno toliko dugujem tim ljudima. Meni je cilj bio novac, a ne da nekoga tada povredim. Sreća, nije bilo tako, tako su se i oštećeni izjasnili na sudu i nisu od mene tražili odštetu. Bilo je 10-12 oštećenih - poručuje osuđenik, Robert Vlajić.

foto: Printscreen/N1

U Foči postoji i “zatvor u zatvoru”. Od 2011. To je odeljenje posebnog režima za one najneposlušnije. Sistem - jedna ćelija, jedan zatvorenik. U strogo nadziranim uslovima kaznu od 42 godine zatvora tu služi Veselin Vlahović - Batko, zbog ratnog zločina počinjenog '92. u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići. Tu je smešten i Milenko Lakić osuđen kao član organizovane kriminalne grupe Zijada Turkovića na 35 godina zatvora zbog ubistava. Nalazi se tu i Đorđe Ždrale na odsluženju 20-godišnje kazne zatvora zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera.

U OVOM MESTU U BOSNI BRAKOVI TRAJU NAJDUŽE NA SVETU: Tri porodice slave 179 godina braka! (FOTO)

- Isključivu nadležnost za boravak u tom odeljenju donosi ministar svojom naredbom koja traje šest meseci i može da se preispituje, može da se produžuje. Tu sada ima 20-ak osoba, a kapacitet je negde oko 55 osoba. Tu se smeštaju osobe koje više ne mogu da izdržavaju kaznu sa drugim osuđenicima, oni predstavljaju opasnost za druge osuđene osobe, ili za sebe, ili za ustanovu. Tu se kazna zatvora izdržava u posebnom režimu individualno i svaki od njih ima individualni tretman - pojašnjava Siniša Golijanin, direktor KPZ Foča.

foto: Printscreen/N1

Ne moraju, ali mogu da rade. U krugu zatvora je fabrika nameštaja. Imaju i razne sekcije. Rezbare i slikaju, ako žele, a vežbaju gotovo svi. Poslednja pobuna u fočanskom zatvoru bila je pre osam, a beg prje 10 godina. Godine 2007. iz zatvora u Foči beži osuđenik za ratne zločine, Radovan Stanković. Najtraženiji begunac osuđenik skrivao se više od četiri godine. Uhapšen je 2012. i vraćen ovde na odsluženje kazne od 20 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima, piše N1.

(Espreso.co.rs/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.