PROFESOR OBJASNIO UZROK RAZORNOG ZEMLJOTRESA KOJI JE POGODIO CRNU GORU! Osetio se na teritoriji skoro cele SFRJ
Rihterova skala, Foto: Profimedia

TLO NE PRESTAJE DA PODRHTAVA

PROFESOR OBJASNIO UZROK RAZORNOG ZEMLJOTRESA KOJI JE POGODIO CRNU GORU! Osetio se na teritoriji skoro cele SFRJ

Ovim povodom se na Fejsbuku oglasio profesor geografije iz Sarajeva Vedran Zubić

Objavljeno:

Crnu Goru je jutros rano pogodio zemljotres jačine 5,4 stepena po Rihteru, i on se osetio i u drugim državama bivše SFRJ.

Ovim povodom se na Fejsbuku oglasio profesor geografije iz Sarajeva Vedran Zubić.

On je podsetio da se jak zemljotres dogodio jutros oko četiri sata blizu granične zone BiH i Crne Gore.

“Najviša planina BiH, Maglić, nalazi se upravo na granici država. Treba napomenuti da je najviša tačka Maglića sa crnogorske strane (Veliki Vitao 2.397 metara). Upravo u toj zoni je registrovan potres”, kaže Zubić.

Kad je reč o jačini i dubini zemljotresa, Zubić je rekao da podaci ukazuju da se radi o plitkom zemljotresu čiji je epicentar 20 km severozapadno od Plužina, a to je upravo zona subdukcije vanjskih Dinarida (Maglić).

“Generalni uzročnik svih potresa je aktivnost Jadranske mikroploče koja se podvlači pod ovaj deo Evrope. Ona je kriva za subdukciju, rast planina, ali i trusne aktivnosti. Vanjski Dinaridi, a to je regija koja ide u BiH južno od crte Grmeč – Zelengora i nastavlja dalje na istok, je zona navlake planinskih masiva. Između Golije i Durmitora je smještena dolina Pive koja skupa sa Tarom pravi Drinu. Upravo tu su u rasednoj zoni smeštene Plužine, mesto epicentra jutrošnjeg potresa. Ovo mesto je veoma seizmički aktivno pa je 2013. godine ovde zabeležen potres od 4,2 stepena”, objašnjava Zubić.

Zemljotres ove jačine je, dodaje, veoma jak za osećaj, ali ne tako jak u razmerama “svetskih jačina”.

Rihterova skala
Rihterova skalafoto: Profimedia

“Bar, grad u Crnoj Gori je pre pola stoleća doživeo seizmičku katastrofu. I Crna Gora je tektonski aktivna i političke granice nemaju veze sa zemljotresima. Ovo je regija dodira dve geološke i tektonske mase. Osim spomenutih vanjskih Dinarida mezozojske starosti severnije je regija pračanskog paleozoika. Taj dodir različitiih petroloških segmenata izaziva večnu mogućnost seizmičke aktivnosti”, ističe Zubić.

Pogođena regija je kraškog rastresitog prostora, a Zubić dalje navodi da ovakvi zemljotresi destabilizuju površinu krečnjaka, pa su mogući brojni odroni i ostali padinsko-gravitacijski elementi koji mogu napraviti više štete od samog potresa.

“Ono što se svi nadamo je da nema žrtava što je najvažnije u ovom trenutku. Valjda će tako i ostati. Reverzibilni trusovi se mogu javiti, a svakako ovih desetak sekundi nije bilo prijatno”, zaključuje Zubić.

Bonus video:

01:50

RAZORNI ZEMLJOTRES U KINI, IMA MRTVIH: Spasioci tragaju za zarobljenima ispod ruševina

(Espreso/ Bosnainfo.ba/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.