NEVEROVATAN APSURD ILI TRAGEDIJA U Istočnom Sarajevu se niko nije rodio već 25 godina
Foto: Printskrin/N1

za ginisa

NEVEROVATAN APSURD ILI TRAGEDIJA U Istočnom Sarajevu se niko nije rodio već 25 godina

Grad Istočno Sarajevo nastao je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma u BiH. Od tada pa do danas, u gradskom porodilištu rođeno je preko 8.000 beba. I pored toga, još uvek se nije rodilo dete čije je mesto rođenja Istočno Sarajevo
Objavljeno: 22:26h

I dvadeset pet godina nakon osnivanja, Istočno Sarajevo je grad u kojem još uvek niko nije rođen. Barem formalno. Deca rođena u Bolnici "Kasindo", koja pripada opštini Istočna Ilidža, u izvodu iz matične knjige rođenih, gde se navodi mesto rođenja, piše Kasindo.

- Po Zakonu o teritorijalnoj organizaciji i uredbi o nazivima naseljenih mesta, Opština Istočna Ilidža sastoji se od pet naseljenih mesta. Ne postoji način da se tek tako upiše neko naseljeno mesto i novi naziv. Mesto u kojem se nalazi bolnica zove se Kasindo, i ne postoji drugi naziv za to područje, da bi se ono moglo zvati Istočna Ilidža ili Istočno Sarajevo - pojašnjava Mileta Vuković, načelnik odeljenja za opštu upravu Opštine Istočna Ilidža.

Istočno Sarajevo ima status grada, ali ne i naseljenog mesta. Upravo to stvara problem prilikom upisivanja mesta rođenja dece. Inicijativu da se to i promeni pokrenuli su građani, sa željom da se njihova deca i na papiru, rađaju u svom gradu.

foto: Reuter

- U samom početku nismo naišli na razumevanje lokalnih vlasti, pa smo počeli prikupljati potpise. Preko stotinu potpisa ljudi koji žive na tom području je prikupljeno, sa zahtevom da se izmeni naziv naseljenog mesta i da se zove Istočno Sarajevo. Inicijativa u prvom krugu nije prošla, ali veoma smo zadovoljno da čujemo da je opština zapravo krenula raditi po tom pitanju. Nadamo se da će što pre, bilo bi dobro u toku ove godine, biti promenjen naziv naseljenog mesta i da će djeca imati priliku da budu rođena u Istočnom Sarajevu - kaže Ranko Markuš, inicijativa "Rođen/a sam u Istočnom Sarajevu".

Na predlog građana, reagovala je lokalna samouprava. Za pokretanje izmena naziva naseljenih mesta nadležna je lokalna skupština, koja dogovorene predloge na usvajanje šalje Vladi Republike Srpske. Iz Opštine kažu, procedura je duga i komplikovana.

- Taj predmet se trenutno nalazi u upravi za imovinsko-pravne poslove i katastar. Mi očekujemo da bismo u ovoj godini mogli rešiti taj problem. Nazivi Istočna Ilidža i Istočno Sarajevo kao toponimi ne postoje i nisu evidentirani. Praktično, mi činimo prve korake da se to uradi - tvrdi Vuković.

Jedan od predloga koji će se naći u skupštinskoj proceduri jeste i da naziv ovog dela Kasindola, u kojem se nalazi i samo porodilište, bude promenjen u Istočno Sarajevo. Na taj način, bio bi rešen dugogodišnji apsurd, a deca bi se konačno i formalno mogla rađati u Istočnom Sarajevu

(Espreso.co.rs/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.