POSTOJI MOGUĆNOSTI OD NOVIH ZEMLJOTRESA: Građanima BIH izdato UPOZORENJE nakon potresa u Zenici
Potres u Zenici, Foto: Printscreen/072info/Facebook

oprez!

POSTOJI MOGUĆNOSTI OD NOVIH ZEMLJOTRESA: Građanima BIH izdato UPOZORENJE nakon potresa u Zenici

Inženjerska komora FBiH pozivaju građane da obiđu svoje objekte i sagledaju eventualne promene na objektima, kontaktiraju FUCZ kako bi se izvršio pregled i popis, te sagledale štete uz smernice i preporuke

Objavljeno:

Inženjerska komora FBiH skreće pažnju javnosti i građanima ugroženog područja sinoćnjim zemljotresom da postoji mogućnost i novih zemljotresa u narednim danima.

“Iskustva nakon tragičnog zemljotresa u Petrinji koja su sa nama podelile kolege iz Hrvatske komore inženjera građevinarstva, ali i naši ljudi koji su odlazili da pomognu sanaciji štete u Hrvatskoj i Turskoj upućuju na sledeće korake: ugrožena područja treba da budu pregledana od strana stručnih lica, kao i objekti sa narušenom stabilnošću (pojava naprslina, pukotina, urušenih elemenata).

Zemljotres u Petrinji
Zemljotres u Petrinjifoto: Profimedia

Objekti sa narušenom statičkom stabilnošću u prvom udara mogu biti katastrofalno devastirani sa najtežim posledicama, a u naknadnim udarima pri zemljotresima i manjim od šest stepeni”, ističu iz Inženjerske komore FBiH.

Stoga, pozivaju građane da obiđu svoje objekte i sagledaju eventualne promene na objektima, kontaktiraju FUCZ kako bi se izvršio pregled i popis, te sagledale štete uz smernice i preporuke.

Zemljotres u Turskoj
Zemljotres u Turskojfoto: MUP

“Takođe se mole građani da ako imaju mogućnost alternativnog boravka van svojih domova u narednim danima, obavezno privremeno napuste boravak u vidno oštećenim objektima. IK FBiH je stupila u kontakt sa predstavnicima FUCZ, u ovom momentu reakcije lokane vlasti, pre svega MUP i kantonalne civilne zaštite, izgleda kao pravovremena i korisna.

IK FBiH, prije svega njena Matična sekcija građevinskih inženjera, će pratiti situaciju i u slučaju pogoršanja situacije će reagovati u skladu sa potpisanim Protokolom o saradnji sa FUCZ”, navode iz te komore.

Podsetimo, zemljotres magnitude 4,8 po Rihteru sinoć je oko 21.43 sati zadesio područje Zenice, a osetio se i na širem području Zeničko-dobojskog kantona.

Prema izveštaju Kantonalne uprave civilne zaštite, do sada su prijavljena manja obrušavanja fasada u samom gradu Zenica, obrušavanje dimnjaka na par objekata, kao i pucanje zidova na starijim objektima u naselju Stara Nemila, Ljubetovo i Hece, saopštila je Press služba ZDK.

Bonus video:

00:14

ZEMLJOTRES U SRBIJI: Zatreslo se tlo tokom noći na dubini od 3 kilometra

(Espreso / N1 / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.