BOSNA SVE VIŠE VAPI ZA DOBRIM RADNICIMA: Na VELIKA vrata vraćaju se ZABORAVLJENA zanimanja, a lista je DUGAČKA
Varilac, Foto: Ilya Naymushin / Sputnik / Profimedia

posao u regionu

BOSNA SVE VIŠE VAPI ZA DOBRIM RADNICIMA: Na VELIKA vrata vraćaju se ZABORAVLJENA zanimanja, a lista je DUGAČKA

Poslodavci u Bosni i Hercegovini traže najviše radnike koji se klasifikuju kao zanatlije

Objavljeno:

Najtraženija zanimanja u BiH naredne godine biće prodavac - trgovac, konobar, bravar, zavarivač - varilac, vozač kamiona, kuvar, šivač, stolar, zidar, tesar, mašinski tehničar. Osim toga, iskazana je i velika potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za tzv. jednostavne poslove.

U sklopu istraživanja tržišta rada 2023/2024, koje na godišnjem nivou sprovode Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje, organizovano je anketiranje reprezentativnog uzorka poslodavaca iz Federacije BiH koji imaju pet i više zaposlenih (bez poslodavaca iz javne uprave, zdravstva i obrazovanja).

Prema veličini, najviše je anketirano mikro (41 posto) poslodavaca, zatim malih (47 posto), srednjih (10 posto) i velikih firmi (2 posto), što je u skladu sa strukturom privrede.

Kuvar
Kuvarfoto: Profimedia

Od ukupno 1.248 anketiranih, 781 poslodavac (63 posto) je iskazao potrebu za zapošljavanjem 4.760 novih radnika u 2024. godini, a uglavnom zbog očekivanog povećanja obima poslovanja, što je za 15% manje u odnosu na prošlogodišnje istraživanje i ukazuje na to da se procenjuje usporavanje u novom zapošljavanju u idućoj godini.

Najveće procenjene potrebe za novim zapošljavanjem u narednoj godini iskazane su za zanimanjima u prerađivačkoj industriji (42 posto), zatim trgovini (17 posto), građevinarstvu (13 posto), ugostiteljstvu (11 posto), piše Klix.

Stolar
Stolarfoto: RINA

Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III stepena (KV) - i to 64 posto. Sledi tražnja za radnicima srednje stručne spreme IV stepena (SSS) - 19 posto, te za radnicima visoke stručne spreme (VSS) - 6,8 posto.

Za zanimanja sa fakultetskim obrazovanjem, najveća potražnja prema prognozama poslodavaca će biti iskazana za radnicima iz IT sektora (inženjerima elektrotehnike, sistem inženjerima, programerima - IT developerima i dr.), zatim ekonomistima, magistrima farmacije, te mašinskim i građevinskim inženjerima.

Bonus video:

01:43

PLATA I DO 120.000, A NIKO NEĆE DA RADI! Ovo zanimanje je među NAJTRAŽENIJIMA u Srbiji, a evo šta je problem

(Espreso/ Klix.ba/ I.M/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.