MUK U TREBINJU: Preminula BAKA OLGA, tvorac čuvene "BAKINE RAKIJE"
Baka Olga, Foto: Printscreen/Youtube/Herceg Televizija

tuga

MUK U TREBINJU: Preminula BAKA OLGA, tvorac čuvene "BAKINE RAKIJE"

Vedra starica je kao dete preživela i strahote rata i progon u Jasenovac, ali je vedrina do poslednjih dana života nije napuštala

Objavljeno:

Olga Ćuk, tvorac čuvene Babine rakije, preminula je u 86. godini u trebinjskom selu Veličani.

Baka je rakiju sama pravila od hercegovačkog lekovitog bilja i prodavala godinama na štandu ispred svoje kuće na magistralnom putu Trebinje - Ljubinje.

Rakija je postala poznata širom BiH i regiona i ko god je tuda prolazio kupovao je eliksir koji je prema njenim rečima svakodnevno pila i zahvaljujući njemu doživela duboku starost.

Baka Olga nije htela da javnosti otkrije koje vrste trave stavlja u rakiju.

- U lozovu rakiju od grožđa iz našeg vinograda dodajem deset vrsta lekovitih hercegovačkih trava i naš domaći med. Leti sušim trave, a zimi ih stavljam u rakiju u kojoj odstoje do mesec dana. To procedim i dodajem med - rekla je jednom prilikom baka.

Olga je recept naučila od svekrve kao mlada nevesta.

Sa bakom Olgom, međutim, neće nestati njena rakija jer je recept prenela na svoju snaju Svetlanu, ali neće nestati ni suvih smokava, lozove rakije i drugih hercegovačkih đakonija jer imanje održavaju njena dva sina Manojlo i Neđo.

- Sve dok pijem ovu rakiju i radim i u polju i u kući ja sam zdrava - govorila je pre nekoliko godina novinarima baka Olga.

Vedra starica je kao dete preživela i strahote rata i progon u Jasenovac, ali je vedrina do poslednjih dana života nije napuštala.

Baka Olga će u ponedeljak biti sahranjena u svome selu Veličani.

Bonus video:

00:57

ZABELEŽENO JE 57 NAČINA UBIJANJA Acković otkrio: Mnogi su već bili ubijeni kada su stigli u Jasenovac! STRADALO 22.500 ROMA

(Espreso / Nezavisne)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.