Kurajica, Pičeta, Lešina, Zlikovac, Derikučka, Prcić, Gmaz: Samo jedan kraj ima ovako luda prezimena!
Foto: Dragan Udovičić, Ilustracija/Espreso.co.rs

šta mislite, gde?

Kurajica, Pičeta, Lešina, Zlikovac, Derikučka, Prcić, Gmaz: Samo jedan kraj ima ovako luda prezimena!

Od njihovih prezimena može se čak napraviti jelovnik, pa bi tako predjelo činili: Kobasica i Sudžuka, toplo predjelo: Popara, Cicvara i Varenika. Glavno jelo mogla bi biti Krvavica, Burek ili Paprikaš, a na sve to može da se doda Rakija, Rakijaš, Lozovina i Glogovina
Objavljeno:

Hercegovina je područje najbogatije nesvakidašnjim, čudnim, pa čak i smešnim prezimenima. Kokot, Medved, Zlikovac, Džodža, samo su neka od mnogobrojnih prezimena, koja su u nekim slučajevima učinila da se tri rođena brata različito prezivaju. Zlikovac se ženi Lešinom, Dangubić se odlučuje za Radovićku. Ipak, mnogi su ponosni na ova prezimena i ne odriču ih se tako lako!

Tek smo prvi put duboko udahnuli zaplakali, zaplakali, isprepadani čudnom dnevnom svetlošću, nismo se ni snašli, a već su nam ga prikačili. Ono je raslo s nama, radovali su se kada smo naučili da ga izgovaramo, morali smo biti ponosni na njega, iako nam se možda i nije svidelo. Po njemu su nas prepoznavali, poštovali, karakterizovali. Ako ste pripadnik pola što ga nazvaše nežnim, mogli ste ga na sreću ili na žalost promeniti. Naravno, reč je o prezimenu, podseća Yugopapir.

Stanovnici različitih zemalja širom sveta, nosioci su neobičnih i neočekivanih prezimena koja izazivaju smeh i ruganje, a oni su često okarakterisani samo na osnovu svog - prezimena!

foto: Printscreen/Wikipedia

Tako Italijani ponosno nose prezimena Trentacipili, što znači 32 dlake na glavi, ili Bokanera - crna usta. Kod Nemaca, često se susrećemo sa prezimenom Floh, što je buba, ili još neobičnije Luckefet - čovek koji liže mast.

Vladimir Dvorniković jednom je napisao da malo ko u Evropi ima toliko smešnih i tako podrugljivih prezimena, kao bivše jugoslovenske države:

"Ima tu virtuozno složenih imena, pravih filoloških poslastica, u kojima su iskristalisane nekadašnje anegdote i istorije, stegnute cele male rečenice, izražen moralni karakter, "prekor", telesne i duševne mane, poreklo, zanimanje, hod, glas i još koješta..."

foto: Printscreen/Wikipedia

Ako se vratimo u prošli vek, na kaldrmu Baščaršije, susrešćemo se sa uglednim zanatlijama koji se prezivaju: Mlačo, Balo, Pjano, Šišo...Prošle su godine, a u šeher-Sarajevu i dalje se mogu čuti ova nesvakidašnja prezimena.

Zagorci i Slovenci odazivaju se kada im neko kaže gospodin Kukec, Jazbec (jazavac), Gnjidovec, Ježek, Sirek, Steklec. Poslednje prezime nastalo je od reči stekli, što znači pobesneo.

Ipak, Hercegovina je "najbogatija", a prezimena koja se ovde susreću, sigurno će vas nasmejati i popraviti vam raspoloženje svaki put kada ih čujete. Naročito su prisutna u krševitim predelima oko Trebinja, Ljubinja, Gacka. Mnogi stanovnici ovih predela i nisu baš srećni zbog svog porodičnog, vekovnog obeležja, pa se neki čak i odlučuju da ih promene. Dosta im je seoskih zadirkivanja, šala, nadimaka...

Nakon Drugog svetskog rata neki su prezime Kurajica zamenili sa Vuković, dok su Prdalice postale Jovanovići, Obrenovići, u zavisnosti od toga kako im se otac zvao. Derikučke su se odlučile na prezimena Dušanović, Savić, Vasić.

Postoje slučajevi u kojima se tri brata odluče da promene prezime, ili bar dva, dok ga treći zadrži.

Radojka Pičeta (56) iz Trebinja, djevojački se preživala Đordan:

"Kada sam upoznala mog muža Pičetu, nisam videla tu ništa naročito zanimljivo, smešno. Nosim to prezime trideset godina, s ponosom. Katkad ipak zbijaju šale na račun takvih prezimena. Još se u Popovom polju s kolena na koleno prenosi duhoviti odgovor Alekse Šantića knezu Ristu Pičeti koji je pozvao pesnika na neku slavu. Aleksa je odgovorio u stihu: "Aoj, Risto ime dično, spremi nešto prezimenu slično, dolazim!"

foto: Printscreen/Wikipedia

Čudna prezimena Hercegovaca potiču još iz doba Turaka. Mnoge porodice kažnjene su na taj način što su porodična imena dobijali po lošoj osobini ili zanimanju nekog njenog člana.

Trebinjka Slobodanka Kurajica već 18 godina nosi to prezime:

"Znam da je jedan od naših daljih rođaka promenio prezime... Od muža sam čula da su Kurajice došle ovde iz Crne Gore. U starim knjigama stoji da su se ranije prezivali Danilovići. Postoje dve verzije zašto su to uradili. Po prvoj - porodica je uzela to prezime jer su se retko rađala muška deca, pa da bi očuvali lozu. A priča se i to da je još davno hiljadu četiristo i neke godine devojka iz porodice Danilović rodila vanbračno dete, pa je prozvaše Kurajica!"

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.