ŠTA ĆE SADA DA RADE PENZIONERI? Basnoslovno POSKUPEO smeštaj u domovima za stare u BiH, cene idu i do ove CIFRE
Stariji čovek, Foto: Profimedia

bosna i hercegovina

ŠTA ĆE SADA DA RADE PENZIONERI? Basnoslovno POSKUPEO smeštaj u domovima za stare u BiH, cene idu i do ove CIFRE

Vlada Kantona Sarajevo je na 13. sednici koja je održana 15. juna 2023. godine donela zaključak kojim su povećanje cene usluga u Kantonalnoj javnoj ustanovi “Gerontološki centar”

Objavljeno:

Kantonalna javna ustanova "Gerontološki centar" Sarajevo od ovog meseca primjenjuje nove cene smeštaja starih osoba u dom, a prema zaključku koji je donijela Vlada Kantona Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo je na 13. sednici koja je održana 15. juna 2023. godine donela zaključak kojim su povećanje cene usluga u Kantonalnoj javnoj ustanovi “Gerontološki centar”, piše Klix.

Na osnovu zaključka koji je Vlada KS prosledila Gerontološkom centru, sve usluge koje pruža centar su od prvog jula skuplje, prenosi Srpskainfo.

Izmena cena smeštaja i usluga za korisnike centra primenjivati će se od 1.jula 2023. godine: jednokrevetna soba 1.000 KM; višekrevetna soba (pokretni korisnici) 700 KM; višekrevetna soba (nepokretni korisnici) 850 KM – navedeno je u obaveštenju KJU Gerontološki centar koje je potpisao njen direktor Mirza Musa.

Poskupljenja kojima prethodi inflacija i poremećaj na svetskom tržištu očito nije zaobišao ni dom za starije osobe.

Starac, Penzioner, Deka, Deda
foto: Profimedia

Međutim, osim divljanja cena namirnica, usluge širom sveta – ne samo u BiH – su takođe poskupile te se tako ovaj i ne tako zahvalan trend morao oslikati i na “Gerontološki centar” u Sarajevu.

Poskupljenje usluga u gerontološkom centru dolazi nakon što je ranije tokom ove godine i u Republici Srpskoj poskupio boravak u većini ustanova za smeštaj starijih osoba.

Na mesečnom nivou oni koji borave u domovima za stare u Republici Srpskoj moraće da plate od 750 do 1.400 KM, zavisno od vrste usluga i potreba korisnika.

Inače, U Republici Srpskoj registrovane su 54 privatne ustanove ovog tipa i tri doma za stara i nepokretne osobe u Banjaluci, Prijedoru i Istočnom Sarajevu, čiji je osnivač Vlada Republike Srpske.

Bonus video:

02:29

POPUŠTANJE MERA U SUBOTICI! Domovi za stare ponovo mogu da dišu punim plućima

(Espreso/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.