OTIMANJE ĐAKA ZA ZANIMANJA MAŠINSKE I METALSKE STRUKE: Jedno donosi zaradu i do 1.300 evra, a ova su NAJPOPULARNIJA
Srednjoškolci, Foto: EPA / RONALD WITTEK

zanimanje

OTIMANJE ĐAKA ZA ZANIMANJA MAŠINSKE I METALSKE STRUKE: Jedno donosi zaradu i do 1.300 evra, a ova su NAJPOPULARNIJA

Direktor Tehničke škole u Gradiški Vlado Tomić kaže za Glas Srpske da su uspeli da popune svih sedam odeljenja upisavši ukupno 168 đaka

Objavljeno:

Solidna zarada i mogućnost brzog zaposlenja u metalskom sektoru rezultovali su velikim interesovanjem đaka za upis na školovanje za deficitarna zanimanja kao što su bravar-zavarivač, alatničar, CNC operater, zbog čega će učionice srednjih škola u Srpskoj koje obrazuju ovaj kadar na jesen biti pune.

Drugi upisni rok u srednjim školama u Srpskoj koje nisu popunile kvote aktuelan je do petka, ali većina svršenih malih maturanata već je odabrala željeno zanimanje, piše "Glas Srpske".

Direktor Tehničke škole u Gradiški Vlado Tomić kaže za Glas Srpske da su uspeli da popune svih sedam odeljenja upisavši ukupno 168 đaka, prenosi Srpskainfo.

– I na trećem i na četvrtom stepenu popunili smo sva mesta. Izuzetno interesovanje vladalo je za smerove tehničar mehatronike i tehničar informacione tehnologije, gde se prijavio veliki broj odličnih đaka. Ispod crte smo imali 16 učenika viška – rekao je Tomić i dodao da je najezda đaka kada je reč o ovoj školi aktuelna unazad pet godina, jer u okviru struke razvijaju nova zanimanja.

Ove godine je, priča Tomić, to jedina škola u Srpskoj koja je eksperimentalno upisala učenike na školovanje za zanimanje tehničara za robotiku i smer CNC operater.

– To je dodatno povećalo interesovanje dece. Deficitarno zanimanje nam je smer bravar-zavarivač, jer kompanije u Gradiški imaju stalno otvoren konkurs za prijem tog kadra. Plata zavarivača dostiže 2.500 KM i mi smo upisali 24 učenika koji treba da se školuju za taj zanat, kao i kombinovano odeljenje alatničara i brizgača plastičnih masa. Imamo šest partnerskih preduzeća u kojima đaci obavljaju praksu kroz sistem dualnog obrazovanja i te kompanije im mahom nude posao po završetku škole – kazao je Tomić.

Buka, Radnik, Gradilište
foto: Profimedia

Mesto više tražilo se i u Tehničkoj školi u Banjaluci. Direktor te obrazovne ustanove Vladimir Kuvalja kaže da su morali odbiti više od 70 dece, jer nije bilo mesta.

– Važno nam je bilo da upišemo đake sa što boljim ocenama iz osnovne škole, ali i da damo šansu deci koju ova struka zanima. Interesovanje se ove godine dodatno povećalo, a razlog je što sve više kompanija ima potrebu za mašincima. Uslovi rada su sve bolji, nisu to više male radionice kao nekad, već ozbiljna preduzeća – rekao je Kuvalja i dodao da su kao deficitarni smerovi označena sva zanimanja iz mašinske struke, bilo trogodišnja ili četvorogodišnja, kao i smer automehaničar i vozač motornih vozila.

U klupe Srednjoškolskog centra “Mihajlo Pupin” u Derventi na jesen će sesti i 12 đaka koji će se školovati za bravara-zavarivača, takođe deficitarni smer za kojim vapi tamošnja privreda.

– Reč je o kombinovanom odeljenju sa zanimanjem obrađivača metala i broj zainteresovanih je premašio kvote, imali smo učenika ispod crte, ali smo ih usmerili u druga odeljenja i tako ispunili plan upisa za ovu godinu. Predviđenih je bilo 112 mesta, a upisali smo 111 dece. Privreda u Derventi poprilično je razvijena kada je u pitanju metalska industrija, tako da je i prethodnih godina interesovanje đaka bilo zadovoljavajuće – rekla je direktorka Srednjoškolskog centra u Derventi Branka Jović.

Direktorka Srednjoškolskog centra “Petar Kočić” u Zvorniku Biljana Pisić zadovoljna je interesovanjem đaka za smer poslastičar, jer je to deficitarno zanimanje.

– Reč je o kombinovanom odeljenju u sklopu kojeg školujemo i kuvare. Ostalo nam je oko 30 slobodnih mesta od ukupno 240, a najveće interesovanje vladalo je za medicinske i informatičke smerove. Lokalna privreda ima potrebu za trgovačkim tehničarima, ali ove godine interesovanje nije zavidno – kazala je Pisićeva.

kuvar
foto: Profimedia

Građevinci

Da sva deficitarna zanimanja ne dele istu sudbinu pokazuje primer Građevinske škole u Banjaluci, koja je u trogodišnje smerove uspela da upiše manje od 10 đaka.

– Kada je reč o svim deficitarnim zanatima, ostalo je mnogo slobodnih mesta, a četvrti stepen je popunjen. Nešto interesovanja ima za smer monter suve građe – moler te za fasadere, dok za zanimanje armirač-betonirac nema nijedne prijave. Očekujemo do kraja roka još prijava – kazao je direktor ove škole Ljuban Bajić i podsetio da đaci koji se školuju na deficitarnim smerovima imaju obezbeđenu stipendiju od Vlade RS, kao i plaćene putne troškove.

Bonus video:

00:23

Radnici opštine Zvečan i danas ispred zgrade

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.