Valentin Incko: Nisam želeo da poredim 9. januar sa osnivanjem NDH!
Foto: prtsc/FACE HD TV

objasnio

Valentin Incko: Nisam želeo da poredim 9. januar sa osnivanjem NDH!

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko, ekskluzivno za Newsweek Srbija progovorio o kontroverznoj izjavi
Objavljeno:

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko, koji je svojom izjavom o obeležavanju Dana Republike Srpske u Banja Luci pokrenuo pravu lavinu negativnih komentara, ekskluzivno za Newsweek Srbija progovorio je o kontroverznoj izjavi kojom je izazvao buru reakcija u regionu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Agencije su prenele kako jeIncko izjavio da bi se nakon obeležavanja Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH inače proglasio neustavnim, neko mogao dosetiti pa tako isto obeležiti i 10. april, dan kada je osnosvana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). U izjavi za Newsweek Incko kaže da osnovna poruka u njegovoj izjavi nije bila poređenje 9. januara s danom osnivanja NDH. - Fokus poruke bio je, kao što sam i ranije često isticao, da se prekine sa retorikom okrenutom ka podelama i da političari konačno postignu dogovor o datumima koje ova zemlja i njeni građani mogu obelžavati tako da se na jednak način obuhvate svi segmenti društva. Tokom obelžavanja 9. januara bila su isključena dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati. Povrh toga, Ustavni sud je tri puta doneo odluku o ovom datumu. Kao i u Srbiji, tako su i u BiH odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće, bez obzira sviđalo se to nama ili ne. Sto se tiče samog praznika, to je kao u porodici: najlepša porodična okupljanja su ona koja svi članovi porodice mogu slaviti i u kojima svi mogu učestvovati i ona najduže ostaju u sećanju - rekao je Incko.

foto: prtsc/FACE HD TV

Nakon izjave koja je izazvala pravu buru u medijima, reagovali su i vlast i opozicija u Republici Srpskoj, a neki od njih zahtevali su da se visoki predstavnik hitno izvini građanima RS. Govoreći o tim optužbama Valentin Incko kaže kako u BiH još postoje oni koji na sve načine osporavaju državnost BiH, ali i oni koji se bore protiv tih podela: uvek postoje dve realnosti: - Kao što sam naveo u svom nedavnom izvještaju Savetu bezbednosti UN-a, u BiH još uvijek postoje dve realnosti. Integracija u EU, eksterno gledano, koju ja u potpunosti podržavam i zagovaram, i sa druge strane unutrašnja dezintegracija. Nažalost, pozitivni trendovi okrenuti ka budućnosti još uvijek nisu prevladali nad neprekidnim osporavanjima države BiH, koja dolaze uglavnom od vlasti Republike Srpske, iako ne isključivo samo od njih. Jasno je da će se nepostizanje napretka i poništavanje rezultata reformi nastaviti ukoliko politički lideri u BiH suštinski ne promene svoj pristup i ukoliko ne postanu konstruktivniji, što istovremeno ne znači da bilo ko mora odustati od svog srpskog, hrvatskog ili bošnjačkog identiteta - rekao je Incko.

(Espreso.co.rs / Newsweek)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.