Komersant: Dodikov plan bi mogao da dovede do novih sukoba!
Foto: Nebojša Mandić

oštra retorika

Komersant: Dodikov plan bi mogao da dovede do novih sukoba!

Razvoj situacije čini gotovo neizbežnim eskalaciju sukoba između Dodika i međunarodne zajednice kojoj predstoji da reaguje na njegove izjave i moguće poteze
Objavljeno:

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio da je za bosanske Srbe bolje da formiraju jedinstevnu državu sa Srbijom i srpskim opštinama na Kosovu, a realizacija tog plana bi, kako smatraju mnogi balkanski političari i eksperti, mogla da dovede do novog rata u regionu i većih konfrontacija Rusije i Zapada, tvrdi moskovski Komesant.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

On je i ranije iznosio izjave u tom duhu, ovo je prvi put da se ideja faktičkog stvaranja velike Srbije formuliše ovako otvoreno, naveo je moskovski dnevnik.

DAN REPUBLIKE NIKOLIĆ: Ovaj dan je veliki za sve nas! (FOTO) (VIDEO)

List podseća, oćenjujući ovu izjavu senzacionalističkom, da je on to rekao uoči proslave Dana RS, koji međunarodna zajednica smatra protivustavnim.

Kako navodi list, da su muslimani koji čine većinu u Bosni i predstavnici međunarodne zajednice izrazili strahovanje da je Dodik zauzev stav izlaska iz BiH, nakon septembarskog referenduma.

foto: Reuter

Komersant citira politikologa Dušana Janjića koji kaže da je to priprema za referendum o otcepljenju RS od BiH a takav scenario, smatra on, preti regionu novim potresima.

- Zbog loših odnosa sa SAD i EU i nesigurnosti u pogledu sopstvene pozicije unutar RS Dodik teži da posvađa Srbiju i Srbe sa Zapadom - kaže Janjić.

I diplomatski izvori lista u Sarajevu ukazuju na moguću ličnu zainteresovanost lidera RS za eksalaciju situacije, navodeći da se protiv Dodika vodi više istraga o korupciji koje bosansko tužilaštvo ne može da završi zbog nepriznavanja njegovih nadležnosti u RS.

foto: Nebojša Mandić

Razvoj situacije čini gotovo neizbežnim eskalaciju sukoba između Dodika i međunarodne zajednice kojoj predstoji da reaguje na njegove izjave i moguće poteze, navodi list, a prema istim izvorima najrealnija varijanta je da Dodik bude izolovan i da RS budu uvedene sankcije.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.