OTKAZALI POSLUŠNOST BAKIRU: Treći pešadijski puk Oružanih snaga BiH dolazi na proslavu Dana Srpske!
Foto: Reuters

bravo, momci!

OTKAZALI POSLUŠNOST BAKIRU: Treći pešadijski puk Oružanih snaga BiH dolazi na proslavu Dana Srpske!

Odluka je usledila kao odgovor na zahtev Milorada Dodika
Objavljeno: 14:39h

Uprkos tome što je Ministarstvo odbrane BiH objavilo da u ceremoniji obeležavanja Dana Republike Srpske može učestvovati Vojni orkestar - bend Banjaluka, ali ne i pripadnici Trećeg puka, odlučeno je da će ipak učestvovati.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Odluka je usledila kao odgovor na zahtev Milorada Dodika. Međutim, Boris Jerinić, zamenik ministra odbrane BiH, izjavio je da ne prihvata odluku da se učešće u ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara u Banjaluci odobri samo Vojnom orkestru OS BiH - bend Banjaluka.

- Insistiram da i 40 pripadnika Trećeg Republika Srpska puka, koje je tražila Služba predsednika Republike Srpske, učestvuje u svečanosti. Samo tako i nikako drugačije. U BiH ne možemo funkcionisati na principu ucena - ovo može, ono ne može - naglasio je Jerinić.

foto: Fonet

Dodik je dan ranije izjavio "ako ne učestvuje ceo Treći puk, onda nam ne treba ni Vojni orkestar i poteze Ministarstva odbrane BiH ćemo smatrati neprijateljskom aktivnošću prema RS".

Mladen Ivanić, predsedavajući Predsedništva BiH, već ranije je izjavio da je pozivanje na odluku Ustavnog suda BiH prilikom praktične zabrane učešća Trećeg puka OS BiH na obeležavanju Dana RS potpuno nezakonito.

foto: Fonet

Nedeljko Čubrilović, predsednik Narodne skupštine RS, izjavio je da Treći pešadijski puk, koji baštini tradiciju Vojske RS, ima obavezu da se odazove pozivu predsednika RS da učestvuje u programu obeležavanja 9. januara. Najoštrije je osudio odluku Ministarstva odbrane BiH.

Uporedo sa razjašnjavanjima oko Trećeg puka, razbuktala se i polemika o dolasku Tomislava Nikolića, predsednika Srbije, na proslavu Dana Srpske.

Sam Nikolić je Izetbegoviću poručio da nema nameru da odustane od posete Banjaluci:

- Naravno da ću otići da to obeležimo i proslavimo 9 januar. Srbija i Srpska imaju specijalne veze. I ne priznajem takvu vrstu ucena.

Izetbegović je prethodno pozvao Nikolića "da razmisli" o dolasku u Banjaluku.

foto: Marina Lopičić

Aleksandar Vučić je rekao da neće 9. januara biti u Banjaluci jer boravi u zvaničnoj posjeti Indiji, ali da je siguran da će na proslavu doći i značajan broj njegovih ministara.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da će sve manifestacije 9. januara obezbeđivati više od hiljadu pripadnika MUP - a.

foto: Nebojša Mandić

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da ne zna zašto bi se trebao praviti problem oko učešća pripadnika Trećeg pešadijskog RS puka

Oružanih snaga BiH u programu obeležavanja Dana Republike Srpske, 9. januara.

Naglasio je da ništa sporno ne vidi ni u dolasku Tomislava Nikolića u Banjaluku 9. januara.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.