POBAČAJE NARUČUJU PREKO FEJSBUKA! Verujete li vi u ovu priču?
Pitanje abortusa je jedno od najkontroverznijih u svim kulturama, Foto: Pixabay

Užas!

POBAČAJE NARUČUJU PREKO FEJSBUKA! Verujete li vi u ovu priču?

Žene koje su razgovarale s novinarima su rekle kako nisu verovale da je to zaista sigurno, no da nisu imale drugog izbora

Objavljeno:

Celi život ću biti na oprezu i bojati se hapšenja zbog onog što sam napravila - rekla je za CNN mlada devojka iz Lesota koja je otišla na abortus koji je u toj zemlji - strogo zabranjen.

Do "lekara" je došla pomoću društvenih mreža. Za žene koje nemaju pravo kontrole i izbora o tome što će činiti sa svojim telom, facebook i onda WhatsApp-a jedini su načini da se reše neželjenih trudnoća.

Mlada žena Mpho, koja nije htela odati pravo ime, usluge abortusa pronašla je na Facebooku, uz pomoć drugih žena. I to je vrlo riskantno jer nikada ne znate ko vas može "cinkariti" pa završite u zatvoru. Samo nekoliko nedelja pre dolaska novinarske ekipe jedna je 15-godišnja devojčica umrla zbog loše izvedenog abortusa. Čak i vlast Lesota, države od 2 milijuna i 200 hiljada ljudi, ženama sugeriše da odu na siguran abortus u susednu Južnoafričku Republiku kada to već ne mogu dobiti kod kuće. Između ostalog i zbog jakog pritiska Katoličke crkve i velikog broja, barem deklarativno, vernika.

Žene iz Lesota usluge abortusa pronašla je na Facebooku
Žene iz Lesota usluge abortusa pronašla je na Facebooku foto: Zorana Jevtić, Printscreen

Razgovor između Mpho i navodnog 'lekara' preko WhatsApp-a sličan je svakoj drugoj 'prodaji usluge' na crnom tržištu.

Mpho: Gde mogu nabaviti pilule, trudna sam 7 nedelja

'Lekar': Sutra. 1000LSL (84 dolara), uključuje i čišćenje materice.

Mpho: U redu. Hoće li boleti?

'Lekar': Ne. Sutra u 9 ujutru.

CNN izveštava kako većina žena s kojima su razgovarali priča sličnu priču. Očajne i u strahu okrenule su se pretraživanju stranica i Facebook grupa koje ilustruju fotografije trudničkih trbuha, a koje obećavaju nabavku tableta za siguran i bezbolan abortus.

Žene koje su razgovarale s novinarima su rekle kako nisu verovale da je to zaista sigurno, no da nisu imale drugog izbora. Sve su imale i iste simptome - jako i obilno krvarenje koje je trajalo satima, kao i nesvestice. Niti jedna se nije usudila da traži pomoć lekara.

- Najčešće vidimo žene koje su primljene u bolnicu radi nepotpunih abortusa. No ukoliko pacijentkinja ne kaže da je bila na ilegalnom zahvatu mi to ne možemo diferencirati od spontanog abortusa - kaže dr. Limpho Maile.

Mpho se na kraju, nakon mnoštva dopisivanja, odlučila za "lekara" koji joj se činio kao da je napristupačniji, te kao da se ne bavi "samo uterivanjem novca". No iskustvo je na kraju, očekivano, bilo vrlo loše. Bila je prisiljena putovati u gradić na granici gde ju je debeljuškasti i, kaže, vrlo antipatični muškarac odveo u poslednju sobu prljave barake, na posivele pločice, a na podu je pored nje bila kanta.

- Rekao mi je da popijem neke tablete, a onda je grubo rukom i u moju vaginu gurnuo neke tablete. Rekao je da se moram opustiti, te da je sigurno bilo lepo i ugodno praviti dete. Uživao je u tome što me boli - priča Mphe o čoveku koji joj je na kraju i naplatio puno veću sumu od one dogovorene.

Najveći je problem posle svega toga bio taj što je Mphe i dalje bila trudna. Morala je pokušati ponovno, pa je kupila tablete od poznanika. Probudila se kraj dečka u lokvi krvi, a krvarenje je trajalo satima, isprekidano padanjem u nesvest.

Ako imaju spontani pobačaj prisiljene su pokazati fetus kako bi bili sigurni da nije u pitanju abortus
Ako imaju spontani pobačaj prisiljene su pokazati fetus kako bi bili sigurni da nije u pitanju abortus foto: Pixabay

- Imala sam ojećaj da je krv mogla da napuni 20 kanti, a nikada me u životu ništa tako jako nije bolelo - kaže Mphe koju je dečko molio da odu u bolnicu, ali ona je bila svesna da to nije opcija.

- Uopšte ne znam jesam li dobro, ne znam hoću li u budućnosti moći imati dece, ne znam u kakvom sam stanju - kaže Mphe. Na patnji žena zarađuju domaći i strani preprodavači tableta i "lekari" koji, za razliku od žena, često propadnu kroz "sistemske rupe" i nikada ne budu privedeni.

- To je jedan začarani krug jer devojke i žene ne prijavljuju te mesare jer im trebaju. Mi pak moramo uhapsiti žene za koje znamo da su učinile abortus jer je to protivzakonito - kaže portparol policije. I on je, kao i Lineo Tsikane, advokat za ljudska prava, svestan da je licemerje golemo.

- Žene su, i ako se samo posumnja da su napravile abortus, izbačene iz društva. Ako imaju spontani pobačaj prisiljene su pokazati fetus kako bi bili sigurni da nije u pitanju abortus, makar ga morale izvući iz toaleta - kaže Tsikane o trenutnoj situaciji u Kraljevini Lesoto.

Bonus video:

(VIDEO) HTELA JE SAMO DA SE SUNČA... Njen pas je imao skroz drugačiji plan!

(Espreso.co.rs / Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.