DA LI STE IKAD ČULI ZA NEŠTO BIZARNIJE? U ovom selu rađaju se kao devojčice, pa se u 12. godini preobražavaju u dečake! (FOTO)
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

GENETSKi poremećaji

DA LI STE IKAD ČULI ZA NEŠTO BIZARNIJE? U ovom selu rađaju se kao devojčice, pa se u 12. godini preobražavaju u dečake! (FOTO)

Selo Salinas u Dominikanskoj Republici je jedinstveno na celom svetu!

Objavljeno:

U njemu se veliki broj dece rađaju kao devojčice, ali se do puberteta one preobražavaju u dečake.

Radi se o genetskom poremećaju zbog koga devojčicama u pubertetu rastu muški polni organi.

Ovo stanje je u Salinasu često pa se ta deca nazivaju gevedoses što u bukvalnom prevodu znači "penis u 12". Zovu ih i maćiembras što znači "prvo žena, a onda muškarac".

HOROR U PLIĆAKU: Dečak je bio u vodi do kolena, a kad je izašao, bio je SAV KRVAV I PUN BOLNIH RUPICA! (VIDEO)

Medicinski izraz za njih jeste pseudohermafroditi.

Deca sa tim poremećajem su prihvaćena kao treći pol.

O njima je snimljena jedna epizoda BBC-jeve serije "Odbrojavanje do života - neverovatno stvaranje tebe".

Džoni (24) ispričao je u emisiji kako je on iako je sada fizički i biološki muškarac, nekada bio devojčica po imenu Felisitija.

- Sećam se da sam nosio crvenu haljinicu. Rođen sam kod kuće, a ne u bolnici. Nisu znali kog sam pola. Išao sam u školu u suknji. Nikada nisam voleo da se oblačim kao devojčica i kada su mi kupili igračke za devojčice, nisam želeo da se igram sa njima. Sve što sam želeo je da se igram sa dečacima - rekao je on.

Iako on i drugi gevedoses kada porastu izgledaju kao i drugi muškarci, postoje neke male razlike. Gevedoses imaju manje dlaka na licu i manju prostatu.

Ovaj redak poremećaj izazvan je nedostatskom jednog enzima, čime se sprečava stvaranje muškog hormona dihidrotestosterona u fetusu u materici. Taj hormon se stvara kada je fetus star oko osam nedelja.

Kada se bebe sa ovim stanjem rode one izgledaju kao da su ženskog pola, jer nemaju vidljive penise i testise, ali kada se pokrene lučenje testosterona u pubertetu, njihov glas mutira i muški polni organi počinju da rastu.

Gevedoses su prvi put otkriveni 1970-ih godina kada je endokrinolog Džulijen Imperato doputovala u Dominikansku Republiku nakon što je čula glasine o devojčicama koje postaju dečaci.

Slični slučajevi su zabeleženi i u selima u Papui Novoj Gvineji, ali tamo su ta deca tretirana kao "dečaci sa manom".

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.