SAMO ŠTO NISU PRONŠLI REŠENJE MISTERIJE BERMUDSKOG TROUGLA: 5 aviona nestalo u istom danu, ali...(VIDEO)
Foto: Wikipedia

nerešena misterija!

SAMO ŠTO NISU PRONŠLI REŠENJE MISTERIJE BERMUDSKOG TROUGLA: 5 aviona nestalo u istom danu, ali...(VIDEO)

Milton ističe da delovi razgovora koji su se odvijali preko radio uređaja zabeleženih oko 15:40 mogu da otkriju šta se dogodilo onog dana kada je nestalo pet aviona

Objavljeno:

Autor i istoričar Žil Milton u svoj novoj knjizi "Fascinantne fusnote iz istorije" tvrdi da je otkrio istinu o jednoj od najvećih svetskih misterija u istoriji vazduhoplovstva, a to je nestanak pet američkih aviona iznad Atlantika pre sedamdeset godina.

Poruka koju je kontrola leta dobila tog kobnog 5. decembra 1945. godine bila je prilično čudna. "Sve izgleda čudno, kao da smo ušli u belu vodu. Potpuno smo se izgubili", javio je jedan pilot.

UDARAO JE ŽENU U GLAVU DOK NIJE UMRLA, A ONDA NJENO TELO VUKAO PO KRUZERU: Čovek ubio suprugu jer "nije prestajala da mu se smeje"!

Nakon tih reči čulo se samo pucketanje i tišina, a pet aviona na "letu 19" koji su bili na rutinskoj vojnoj misiji nestali su bez traga. Izgubili su se iznad Atlantskog okeana, na području "Bermudskog trugla". Njihov slučaj je postao poznat kao jedna od najvećih misterija, jer nikada nije pronađena nijedna olupina aviona, kao ni tela pilota.

Ukupan broj žrtava bio je 14. Ali, ovoj bizarnoj priči nije kraj. Nakon ovih pet aviona koji su nestali, svaki se trag izgubio i avionu koji je krenuo u potragu za njima. Nakon njih, između 1948. i 1949. godine još su tri letelice nestale na tom području, a jahta "Konemara IV" je pronađena, ali bez posade.

U svojoj knjizi Milton tvrdi da bi istina o nestalim avionima i Bermudskom truglu konačno mogla biti otkrivena, piše britanski Telegraf. U vreme kada su avioni nestali u fokusu istrage bio je poručnik Čarls Tejlor, iskusni pilot sa višegodišnjom karijerom instruktora letenja. Svaki njegov učenik imao je barem 300 sati letenja, a niko od njih nikada nije prijavio da je imao problem na svom letu.

Milton ističe da delovi razgovora koji su se odvijali preko radio uređaja zabeleženih oko 15:40 mogu da otkriju šta se dogodilo onog dana kada je nestalo pet aviona.

"Ne znam gde se nalazimo. Sigurno smo se izgubili nakon zadnjeg okretanja", rekao je preko veze jedan od članova posade, na šta mu je poručnik Tejlor odgovorio: "Oba moja kompasa ne rade. Pokušaću nekako da pronađem Fort Lauderdejl"

Nakon toga čuo se glas još jednog člana posade koji je očigledno prvi shvatio da su se izgubili. "Kada bismo znali gde je zapad mogli bi da se vratimo kući!"

U tom trenutku u Fort Lauderdejlu su shvatili da se avion sa leta 19 nalazi severno od Bahama, kilometrima od kopna i počela je da ih hvata panika. U 18:20 opet se mogao čuti glas poručnika Tejlora. "Moramo da izbacimo sve nepotrebno iz aviona. Kada prvi padne ispod deset litara goriva, svi padamo!" O poslednjim minutima leta 19 sve je ostalo na nagađanjima. Uprkos vrlo opsežnoj potrazi, avioni nikada nisu pronađeni.

Veruje se da su pali u more i završili na dnu okeana. Američka mornarica odmah je pokrenula istragu, a za avion koji je krenuo da ih traži se veruje da je eksplodirao u vazduhu. Što se tiče pet aviona, smatra se da je reč o ljudskoj grešci, i činjenici da im iz nekog razloga kompasi nisu radili.

Zaključeno je da je Tejlor pogrešio kada je mislio da se nalaze iznad Florida Kejsa, a ta njegova pretpostavka dovela je do toga da su se sve više udaljavali od kopna, umesto da su mu se približavali. Kako su svi pratili Tejlora, usred okeana su ostali bez goriva i završili na dnu mora.

(Espreso.co.rs / Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.