ZAREŽEMO JE, A ONA NE SME DA VRIŠTI: Žene opisuju kako izgleda OBREZIVANJE DEVOJČICA, najbrutalniji običaj na planeti! (VIDEO)
Foto: prtsc/yotube

jeziva tradicija

ZAREŽEMO JE, A ONA NE SME DA VRIŠTI: Žene opisuju kako izgleda OBREZIVANJE DEVOJČICA, najbrutalniji običaj na planeti! (VIDEO)

Obrezivanja se inače izvode kod mlađih djevojčica, jer se smatra da će se na taj način sprečiti promiskuitet i održati čast porodici
Objavljeno:

U Keniji se devojčice i dalje redovno obrezuju, pa se tu dovode i mnoge britanske učenice afričkog porekla, tokom školskih praznika, kako bi prošle kroz brutalni i barbarski postupak.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Dve žene, Hava i Fatima, inače majka i ćerka, poznate su "rezačice" koje se već dugo bave ovim poslom. Opisale su kako se ova užasna praksa izvodi pomoću noža i flaše etanola, dok devojčicu drugi drže pritisnutu na podu, na komadu plastike.

- Devojčica sedne, stavimo joj povez na oči i zatim je neko polegne na pod. Nakon toga je mi tri puta razrežemo, pa na to stavimo alkohol... dakle, na ranu se stavlja alkohol - opisuju ovaj barbarski čin žene.

Kako su dodale, alkohol malo peče, ali zaustavlja krvarenje.

- Mi im prekrijemo rukama usta, ali one moraju da ćute jer će ih u suprotnom prezirati njihove vršnjakinje. Dakle, one moraju zadržati sve u sebi i izdržati bol, jer će, ako se oglase, stalno razmišljati o tome šta sad druge devojčice misle o njima - rekla je ona.

foto: prtsc/yotube

Iako je ovakvo "sakaćenje" žena zabranjeno u razvijenim zemljama, pa i u mnogim delovima Afrike, praksa se nastavlja među među desetinama hiljada porodica koje se boje da će ih proterati ako svoje ćerke ne izlože jezivoj tradiciji.

Obrezivanja se inače izvode kod mlađih djevojčica, jer se smatra da će se na taj način sprečiti promiskuitet i održati čast porodici. Više od milion devojčica i žena koje žive u Evropi i Severnoj Americi bilo je podvrgnuto obrezivanju, tvrde različite organizacije za ljudska prava, s tim da ih samo u Evropi živi oko 700.000.

Hava i Fatima su dodale da se i nakon barbarske "operacije" brinu za pacijentkinje.

- Svako jutro im čistimo rane s proređenim etanolom, a nakon dve nedelje je odvežemo da vidimo je li rana dobro zacelila. Do treće nedelje devojčice su obično bolje, iako i dalje ne bi smele biti previše aktivne. Tek nakon mesec dana su obično rane zeceljene i one se mogu vratiti uobičajnoj svakodnevici - kažu one.

Postoje tri vrste obrezivanja: potpuno ili delimično uklanjanje klitorisa, potpuno ili delomično uklanjanje klitorisa i malih stidnih usana, kao i sužavanje vaginalnog otvora. Pri trećoj, najekstremnoj vrsti, klitoris i stidne usne se odrežu bilo kakvim oštrim predmetom - staklom, nožem, škarama ili britvicom. Krajevi usana se tad zašiju jedno za drugo, te kroz minijaturnu rupicu žene uriniraju a poslije i krvare tokom menstruacije. Zbog svega toga, devojčice i žene često pate od bolova i infekcija.

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.