10 najskupljih automobila na svetu o kojima mnogi samo maštaju! (VIDEO)
Foto: Profimedia

CENA, PRAVA SITNICA

10 najskupljih automobila na svetu o kojima mnogi samo maštaju! (VIDEO)

Automobili odavno nisu samo prevozna sredstva, već stvari koje se vole, neretko i decenijama nakon što su proizvedeni…

Objavljeno:

Velika imena kao što su Lamborghini, Aston Martin i naravno Rolls Royce često dolaze sa visokim cenama, i jasno nam je da su namenjeni isključivo bogatim kolekcionarima. Mnogi od modela specijalnog izdanja su često rasprodati pre nego što dođu do samog tržišta. Najveći deo modela koje navodimo na ovoj listi nije ni blizu domašaja običnog čoveka, ali ipak, mi pronalazimo neko zadovoljstvo u gledanju njihovih slika.

Često bude teško pripremiti listu ovog tipa jer proizvođači ne žele da objave cene javno, već ih čuvaju samo za potencijalne kupce. Takvi modeli obično završe na aukcijama, a onda, njihova cena bude daleko veća od originalne.

Da skratimo priču – evo top 10 najskupljih automobila, koji su predstavljeni do sada.

10. Bugatti Chiron – $ 2.7 miliona

Naslednik Veyron superautomobila, čuveni Chiron ima zaista visoku cenu, koja kreće od 2.7 miliona dolara, koja ipak doseže neke nove visine čak i pre nego što dođe do samog tržišta. Poznat kao najmoćniji, najbrži, najluksuzniji i najekskluzivniji automobile sveta, ovaj model predstavlja viziju nekadašnjeg cara Volkswagen brenda, Ferdinanda Pijeha, koji je od Bugatti brenda zahtevao samo najbrže automobile.

Ovaj model je ručno napravljen u njihovom ateljeu, a daleko je moćniji od Veyrona, predstavivši primer fuzije aeroinžinjeringa i automobilizma. Njegov 8.0 litarski turbo punjeni W16 motor sa 1.500 konjskih snaga je zapravo jači od Super Sport modela ovog brenda.

9. Pagani Huayra BC – $2.8 miliona

Pagani Huayra BC je najskuplji Pagani model ikada kreiran. Nazvan ovako u čast Benija Kaiole, čuvenog italijanskog investitora sa verovatno najboljom svetskom kolekcijom Ferrari modela, koji je ujedno veoma blizak prijatelj Horacija Paganija, ovaj automobil je melem za oči. Debitovao je pre godinu dana u Ženevi, a ima izobilje kul aerodinamičnih elemenata.

Poput ranije verzije, on sadrži 6.0 litarski V12 biturbo motor koji potiče iz AMG-a, a proizvodi čak 790 konjskih snaga, koje su usmere prema zadnjim točkovima kroz sedmostepeni Xtrac prenos.

8. Ferrari Pininfarina Sergio – $3 miliona

Originalno predstavljen kao koncept pre četiri godine, u sećanje na preminulog sina osnivača Pininfarina brenda, ovaj model je proizveden samo šest puta, postavši automatski jedan od najpoželjnijih automobila. U pitanju je jedan od najskupljih Ferrarija ikada, a baziran je na Ferrari 458 Spider modelu.

Svaka od ručno rađenih jedinica poseduje karbonski ram i sadrži izobilje luksuza. Baš poput Ferrari 458 modela, ovaj automobil nema krov, prozore sa strane i vetrobrane, što ga čini znatno lakšim od njegovog prethodnika. Ovaj model je pametniji i brži, a sadrži isti 4.5 litarski F136F V-8 motor sa unutrašnjim sagorevanjem, koji 562 konjske snage šalje prema zadnjim točkovima. Renovirani enterijer ovog modela ima izobilje interesantnih detalja.

7. Aston Martin Valkyrie – $3.2 miliona

Za ovaj model, zvanična cena još uvek nije objavljena, ali neke pretpostavke ga stavljaju u koš sa modelima od oko 3.2 miliona dolara. On je kreiran pod budnim okom Endija Palmera, novog predsednika Aston Martin brenda koji se posvetio kreiranju samo vanvremenskih i vrhunskih modela, Valkyrie predstavlja redizajniranu verziju starog Aston Martin Red Bull AM-RB 001.

Legenda kaže da se Palmer složio da kreira ovaj automobil kada je bio piće sa Adrijanom Nuijem i Kristijanom Hornerom iz Red Racing. Nui, koji je stručnjak za aerodinamiku koji stoji iza brojnih Red Bull sportskih automobila, kreirao je aerodinamičnu šemu specijalno za ovaj model, tako da ona gura vazduh svojom šasijom.

Njegov motor je 6.5 litarski V12 sa unutrašnjim sagorevanjem, sa 1:1 odnosnom snage i težine i Rimac hibridnom baterijom i ima oko 1.000 konjskih snaga. Aston Martin kompanija u planu ima proizvodnju oko 150 jedinica ovog modela, a dostave će početi za dve godine.

6. Limited Edition Bugatti Veyron by Masory Vivere – $3.4 miliona

Unapređen četiri puta od svog zvaničnog predstavljanja 2005.godine, Mansory Vivere izdanje Bugatti Veyron modela nije samo u društvu najskuplji automobila sveta, već je blizak prijatelj i sa onim najbržim. Kreiran je po uzoru na Grand Sport Vitesse Roadster, a ima vrhunski lakirano telo od karbona, zajedno sa novim paketom spojlera, difuzera, pametne kabine i nove rešetke.

Unapređena LED svetla su svuda u ovom automobilu – kako u kokpitu, tako i van njega. Njegov 8.0 litarski W16 motor može da proizvede oko 1.200 konjskih snaga.

5. Lykan Hypersport – $3.4 miliona

Farovi ovog modela napravljeni su od 240 dijamanata. Da li je to dovoljno opravdanje za njegovu cenu? Tu su i LED sečiva napravljena od 420 dijamanata. Ovaj model ima enterijer kao da je ispao iz nekog sci-fi filma, i zaista izgleda kao da je došao iz budućnosti, a zapravo, on je deo Abu Dhabi policijske patrole. Nastao je kao delo W Motors iz Libana i predstavlja prvi superautomobil sa ovog podneblja.

Može se opušteno takmičiti sa svojim evropskim konkurentima, jer pored vrhunskog izgleda on ima i twin-turbo 3.8 litarski motor sa šest cilindara koji proizvodi 780 konjskih snaga koje šalje na zadnju osovinu. Do sto stiže za manje od 2.8 sekundi. Prava munja!

4. McLaren P1 LM – $3.6 miliona

Ovo nije automobil koji će se naći u masovnoj proizvodnji, već predstavlja manje više legalnu verziju trkačkog McLaren P1 GTR modela. On je nastao kao delo britanske kompanije Lanzante, koja je kupila originalni P1 McLaren model i “prepravila ga”. Ovaj model ima dosta toga zajedničkog sa P1 GTR i legendarnim McLaren F1 modelom, poput zlatne oplate koja okružuje motor od 3.8 litara.

Možemo slobodno reći da je znatno pametniji od P1 GTR modela, a za 60 kilograma je lakši od njega. Modifikovano zadnje krilo i povećani prednji spliter generišu 40 % veću silu u poređenju sa P1 GTR. Sve njegove sjajne osobine i aerodinamika mogu se jasno videti na trkačkoj stazi, gde može izvući i do 1.000 konjskih snaga. Samo pet ovakvih jedinica je kreirano i sve su prodate.

3. Lamborghini Veneno Roadster – $4.5 miliona

Kreiran kao bi proslavio pedeseti rođendan ovog brenda, Veneno, što u prevodu sa španskog znači otvor, zaista izgleda smrtonosno. Poput vanzemaljske kapsule, ovaj automobil doseže brzine koje do sada niko nije iskusio. Njegov 6.5 litarski V12 motor uparen je sa sedmostepenim prenosom brzine, koji ide do 8.400 rpm i 740 konjskih snaga. Od nula do sto ubrzava za samo 2.9 sekundi.

Inspirisan je LP700-4 Aventador modelom i napravljen je od karbona, a samo devet ovakvih modela je napravljeno. U preprodaji, cena ovog modela doseže neverovatne visine – jedan je prodat za čak 11 miliona dolara. Do skoro, to je bio najskuplji automobil sveta!

2. Koenigsegg CCXR Trevita – $4.8 miliona

Ovaj model je obložen pravim dijamantima. Jedinstvena tehnologija koja je korišćena prilikom njegove izrade transformisala je vlakna karbona iz tradicionalnih crnih, do svetlucavih, srebrno belih, čineći ga savršenstvom na četiri točka. I to nije sve.

Ispod haube ovog modela nalazi se 4.8 litarski V8 motor sa dualnim superpunjačem koji izbacuje oko 1.004 konjske snage. Ovaj model ima jedisntveno karbonsko zadnje krilo, iconell izduvni sistem, ABS keramičke kočnice, sistem zabave i informacija, sistem za nadgledanje guma i hidraulike i slično.

Prvobitno, u planu je bila proizvodnja samo tri modela ovog tipa, što je na kraju smanjeno na dva. Možete li zamisliti cenu u preprodaji?

1. Sweptail by Rolls Royce – $13 miliona

Pre nego što vas ova cena ostavi bez teksta, znajte da ovog modela nema na tržištu. On je kreiran za jednog specifičnog anonimnog kupca. Ima jedinstvene detalje, verovatno je osmišljen po ugledu na Wraith i ima dovoljno mesta samo za dve osobe.

Njegov krov je zaista panoramski i deli liniju dizajna sa brojnim vrhunskim jahtama, u skladu sa željama kupca. Njegov enterijer je ručni rad i kreiran je od kože i drveta, a sadrži i izobilje tajnih pregrada koje je nemoguće pronaći.

Iako deluje da ne nudi mnogo, ovo zapravo jeste najskuplji automobil sveta.

(Espreso.co.rs / LuxLife)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.