ZNATE LI ZAŠTO JE CRVENA POSTALA ZAŠTITNI ZNAK KUĆE FERARI? Iza svega se krije NEVEROVATNA PRIČA
Ferari, Foto: Profimedia

tajna iza legendarne boje Rossa Corsa

ZNATE LI ZAŠTO JE CRVENA POSTALA ZAŠTITNI ZNAK KUĆE FERARI? Iza svega se krije NEVEROVATNA PRIČA

Do početka devedesetih čak 85 odsto svih Ferari automobila bilo je obojeno u crveno

Objavljeno:

Automobili kuće Ferari, sinonim za brzinu, luksuz i neuporediv dizajn, prepoznatljivi su širom sveta po svojoj ikoničnoj boji Rossa Corsa. Ova specifična nijansa crvene nije samo estetski izbor, već nosi bogatu istoriju i duboko značenje koje seže daleko izvan vizuelnog identiteta. Otkrivamo kako je crvena postala ključni element identiteta ovog legendarnog italijanskog proizvođača superautomobila i zašto većina Ferari modela nosi upravo tu boju.

Vizuelni simbol strasti i brzine

Crvena boja zahteva pažnju. Ona je simbol smelosti, strasti, a u kontekstu Ferarija, predstavlja vizuelnu manifestaciju svega što ovaj brend simbolizuje. Prvi ikada napravljen auto ferarii bio je obojen upravo u ovoj boji, stavljajući do znanja da ferari nije samo automobil, već izraz najviše forme luksuza i performansi.

Ferari
Ferarifoto: Profimedia

Zašto baš crvena?

Crvena boja je ušivena u sam DNK Ferrrija. Kada se pomisli na Ferari, instinktivno se zamišlja ta moćna nijansa crvene. Međutim, fascinacija Ferarija ovom bojom nije bila vođena samo estetikom. Povezivanje Ferarija sa crvenom bojom započelo je u ranom 20. veku, kada su pravila trkačkih automobila nalagala da svaki tim oboji svoje vozilo u boju zastave svoje zemlje. Britanski automobili bili su zeleni, francuski plavi, dok su italijanski bili - crveni.

Kao italijanska kompanija, Ferari je prihvatio crvenu boju za svoje trkaće automobile. Enco Ferari, osnivač brenda, bio je duboko posvećen trkama, koristeći ih kao sredstvo za finansiranje svoje kompanije. Uspeh Ferarija na trkačkim stazama učinio je njihovu crvenu boju nezaboravnom, postavljajući temelje za ono što će postati njihov potpis.

Legenda u crvenom

Ferarijev uspeh na trkačkim stazama uticao je na popularnost crvene boje među fanovima i Italijanima, čineći je najpoželjnijom opcijom. Do početka devedesetih godina, čak 85 odsto svih Ferari automobila bilo je obojeno u crveno.

Najpoznatija Ferrarijeva nijansa crvene je Rosso Corsa, što u prevodu znači "trkački crvena". Ova nijansa simbolizuje neke od najklasičnijih modela ferari, uključujući 288 GTO i 488 Pista. Iako je Rosso Corsa najprepoznatljivija Ferrarijeva crvena, postoje i druge nijanse, poput svetlije Rosso Scuderia i tamnije Rosso Mugello. Crvena je postala simbol Frrarijeve trkačke strasti i moći, do te mere da kada se pomisli na smeo i energičan ton crvene, on može biti samo Ferrari crvena.

Bonus video:

00:43

Predstavljamo Ferari SF90 Stradale

(Espreso / 24sedam/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.