STIŽE VELIKA PROMENA U NOVIM AUTOMOBILIMA: Svako vozilo dobija "crnu kutiju", evo ŠTA ĆE TO ZNAČITI
Svi noviji automobili će imati "crnu kutiju", Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

aUTOMOBILI

STIŽE VELIKA PROMENA U NOVIM AUTOMOBILIMA: Svako vozilo dobija "crnu kutiju", evo ŠTA ĆE TO ZNAČITI

Od sredine 2024. svi automobili u Evropskoj uniji će imati "crnu kutiju".

Objavljeno:

U narodu poznati kao "crne kutije", snimači leta su obavezni za avione od kraja šezdesetih godina prošlog veka, a od jula ove godine će isto važiti i za sve nove automobile koji se prodaju u Evropskoj uniji.

Iako se nazivaju crnim, ove kutije su obično narandžaste boje kako bi se lakše pronašle u slučaju nesreće.

Reč je o uređaju pod nazivom "Event Data Recorder" (EDR), koji će biti obavezan za sve putničke automobile koji spadaju u M1 klasu, a u kojim se nalazi do osam putničkih sedišta, osim sedišta vozača. Takođe, komercijalna vozila iz N1 klase, uključujući pikap vozila i kombije čija masa ne prelazi 3.500 kilograma, takođe će biti opremljena EDR-om.

EDR će pomoći policiji da ustanovi šta se tačno dogodilo nakon što se analiziraju podaci EDR-a. Uređaj će beležiti određene parametre u kratkom vremenskom periodu, pet sekundi pre i 0,3 sekunde posle udara.

Prema dokumentaciji Evropske komisije, EDR beleži i čuva podatke o:

  • brzini
  • kočenju
  • poziciji i naginjanju automobila na putu
  • kako reaguju bezbednosni sistemi.

Pored toga, analizira da li je aktiviran sistem za hitni poziv.

Čuva informacije koje se odnose na marku i model vozila, kao i na opremu. Ovaj sistem se ugrađuje u jedinicu za kontrolu vazdušnih jastuka i ne može se isključiti. Automatski se aktivira kada se aktiviraju zatezači sigurnosnih pojaseva i vazdušni jastuci.

Počinje da snima kada aktivna hauba vozila iskoči ili kada dođe do promene brzine u bočnom ili uzdužnom smeru za više od 8 km/h unutar 0,15 sekundi. Svi podaci koje čuva EDR pripadaju vlasniku vozila. Uređaj funkcioniše na principu zatvorene petlje, a podaci se prikupljaju anonimno kako ne bi podlegali manipulaciji ako padnu u pogrešne ruke. Podaci EDR-a su dostupni samo nadležnim organima i služe kao pomoć pri rekonstrukciji nesreće.

Bonus video:

00:25

Automobil parkiran na šinama

Espreso / Kamatica / prenela: A.S.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.