SRBI, DOBRO OBRATITE PAŽNJU NA OVO, JAKO JE OPASNO! Zovu ga "NEVIDLJIVI UBICA", a zbog njega možete IZGUBITI ŽIVOT
Vožnja automobila po snegu, Foto: RINA

OPREZ!

SRBI, DOBRO OBRATITE PAŽNJU NA OVO, JAKO JE OPASNO! Zovu ga "NEVIDLJIVI UBICA", a zbog njega možete IZGUBITI ŽIVOT

Najčešće se pojavljuje noću i tokom jutarnjih časova

Objavljeno:

Srbija se ponovo zabelela, pa su uslovi za vožnju značajno teži nego inače. Ipak, postoji jedna naročito opasna pojava zimi za koju mnogi vozači i ne znaju. U pitanju je crni led, a izuzetno je opasan jer je teško uopšte primetiti ga.

Praktično je nevidljiv, a zbog njega možete potpuno izgubiti kontrolu. To je tanak sloj smrznute vode na putu, a formira se nakon ledenih kiša ili topljenja snega. Automobili značajno doprinose formiranju ovog sloja.

Naime, u zimskim uslovima, 'topli' pneumatici automobila tope sneg i led na putu, ali se sneg brzo ponovo smrzava u veoma tankom, često prozirnom sloju.

'Crni led' se najčešće pojavljuje noću i u jutarnjim časovima kada ima najmanje vozila na putu, posebno na mostovima i nadvožnjacima, zbog vetra koji ubrzava smrzavanje. Veoma je opasan za vozače, ali i za pešake, jer se trotoari takođe smrzavaju.

Takav tanak sloj leda često se javlja kada je temperatura vazduha ispod nule, ali do smrzavanja može doći i kada je temperatura četiri stepena iznad nule, pokazala su istraživanja.

Zima, Sneg
foto: Albuquerque Journal / Zuma Press / Profimedia

Kako reagovati kad naiđete na crni led?

Dakle, vozači moraju očekivati, primetiti i u skladu s tim reagovati, kao i biti potpuno svesni uslova na putu i pripremiti se na to da je pojava leda na kolovozu sasvim moguća. Najbolje rešenje u tom slučaju je smanjiti brzinu i povećati opreznost. Preporučuje se i povremeno proveravati prijanjanje guma naglim kočenjem i skretanjem, naravno, kada je to sigurno izvodljivo (kada iza vas nema drugih vozila).

Ipak, ako naiđete na 'crni led' i automobil počne da kliza, nemojte praviti nagla kretanja. Zatim okrenite volan u smeru klizanja vozila (suprotno od krivine). Za to se još koristi izraz - 'dati kontru'. Nakon toga, sačekajte nekoliko trenutaka da gume 'uhvate' neki, iole, zahvat. Kada se to desi, važno je ispraviti volan (postepeno kako se automobil smiruje). Za manje brzine (kojima bi trebalo voziti u lošim uslovima) ovim manevrom ćete uspešno kontrolisati proklizavanje i vratiti se na željeni smer kretanja.

Preporučljivo je i da se prenos prebaci u nižu brzinu, ali je ključno, ako automobil nema sistem ABS (protiv proklizavanja), ne pritiskati kočnicu. Čim vozač u takvoj situaciji pritisne kočnicu, automobil će jednostavno kliziti prednjim delom (jer će se točkovi zaključati) u ogradu, bankinu ili, u najgorem slučaju, u automobil iz suprotnog smera. U slučaju da vozite moderniji automobil sa sistemom ABS-a i ESP-a (sistem stabilizacije), pritiskanje kočnice u trenutku klizanja može pomoći da automobil stekne željeno prijanjanje na prednjoj osovini i gumama, odnosno 'grip'.

Naravno, sve ovo je lakše reći nego učiniti, ali najbolji savet je ostati miran i ne praviti nagla kretanja volanom, gasom ili kočnicom. Takođe, važno je potpuno se koncentrisati na vožnju, isključiti muziku i ne koristiti mobilni telefon. U ovakvim uslovima ne smete koristiti ni tempomat.

Primetite li da automobil nije moguće zaustaviti i ispraviti (ovo se dešava kada je brzina prevelika), pokušajte ga usmeriti dalje od saobraćaja, posebno iz suprotnog smera, jer (u teoriji) je bolje udariti u ogradu, bankinu ili kanal nego u automobil koji dolazi iz suprotnog smera, piše Autostart.

Bonus video:

05:34

KADA UZMETE KOCKU LEDA I ZAPLITE, ONA GORI! Naftno-gasni inženjer izneo NEZAMISLIVE PODATKE O ARKTIKU: Taj led se NE TOPI

(Espreso/ 24 sedam/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.