AUDI OPOZIVA VIŠE OD 93.000 AUTOMOBILA! Vozačima preti ozbiljna OPASNOST, evo o čemu je tačno REČ
Audi, Foto: AP

bezbednost za vozače

AUDI OPOZIVA VIŠE OD 93.000 AUTOMOBILA! Vozačima preti ozbiljna OPASNOST, evo o čemu je tačno REČ

Audi je primoran da opozove 93.196 elektrifikovanih automobila

Objavljeno:

Ono najzanimljivije je da potencijalni kvar ne oštećuje vozilo, već kućnu instalaciju. Naime, pri punjenju baterije može doći do pregrejavanja instalacije, topljenja utičnice, na kraju i požara.

Dobra vest jeste da za sada nema informacija o nesrećnim slučajevima, ali je zato Audi primio 615 prijava klijenata, što je na kraju i bio uzrok istrage, prenosi Index.hr.

U Audiju kažu da problem nije zabeležen kod korisnika koji koriste spori punjač na 110-voltnoj utičnici. Do pregrejavanja dolazi priključenjem na brži 220V/240V punjač, poznatiji kao Level 2 punjač. U kućama u kojima instalacije ne mogu da podnesu opterećenje može doći do problema zbog prevelikog zagrejavanja kabla. NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) izveštava da je u nekim slučajevima moguće da se rastopi kompletna utičnica.

Audi, Automobil
foto: Profimedia

Problem je navodno detektovan još 2021. godine , a nakon što je utvrđeno da nema greške na automobilima, Audi je na sve primerke stavio nalepnicu s upozorenjem za korisnike da provere kućne instalacije. Druga opcija je bila naknadno smanjivanje snage punjenja za do 50%.

Opozivom će svi vlasnici dobiti nove kablove opremljene senzorom temperature, i to od drugog kvartala sledeće godine.

Bonus video:

00:09

Izgoreo audi kod Kragujevca

(Espreso/Index/Preneo M.D.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.