VOZAČIMA OTKUCAVA SAT, BLIŽI SE 1. NOVEMBAR: Evo o čemu treba da brinete kada MENJATE GUME
Gume, Foto: RINA

automobili

VOZAČIMA OTKUCAVA SAT, BLIŽI SE 1. NOVEMBAR: Evo o čemu treba da brinete kada MENJATE GUME

Ne zaboravite, ostao je još jedan dan do obaveznog korišćenja zimskih guma

Objavljeno:

Iako je neobično toplo za ovo doba godine, bliži nam se 1. novembar i trenutak kada je obavezno korišćenje zimske opreme za sva motorna vozila, što uključuje i posedovanje zimskih guma.

Kako ne znamo kada će nas tačno sneg iznenaditi, takođe, mnoge je bolje koristiti zimske gume kada je temperatura asfalta niska bez obzira na to što nema snega, najbolje je da odmah zamanite gume na automobilu.

Zimske gume su jedan od ključnih faktora za bezbedno upravljanje tokom vožnje, te je izuzetno važno da vaše gume mogu lepo da pričvrste vaše vozilo za tlo i spreče proklizavanje.

Zimske gume
Zimske gumefoto: RINA

Nove zimske gume tokom hladne sezone pomažu da ostanete sigurni pružajući bolju kontrolu nad vozilom, kraći zaustavni put, snažniju vuču na snegu, sposobnost savladavanja bljuzgavica i dobro prianjanje na hladnim, vlažnim putevima.

A na šta treba obratiti pažnju kada je zamena guma u pitanju?

Pritisak u gumama

Pritisak u gumama može biti problem tokom zime zbog niskih temperatura, jer gume tada imaju tendenciju gubitka pritiska. Svakako je dobro redovno proveravati pritisak u gumama, jer ako pritisak nije u optimalnom rasponu, to može dovesti do veće potrošnje goriva, brže istrošenih guma i nestabilnije vožnje.

Dubina šare

Zimske gume
Zimske gumefoto: RINA

Dubina šare gume uvek treba proveriti pre nego što dođe vreme za promenu guma. Ako je dubina šare manja od 4 mm, vreme je za nove gume.

Merenje dubine šare obavlja se u sredini gume, najbolje u polovini širine gazišta. Merenje se vrši na najmanje tri tačke koje moraju biti podjednako udaljene jedna od druge. Najbolje je da ovo poverite ovlašćenom servisu ili vašem mehaničaru.

Bonus video:

00:11

Dvojica huligana buše gume na automobilu u Žarkovu

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.