NOVI DOKAZI - AUSTRALIJANCI SAMI NAPRAVILI HAOS: Nisu hteli da provere papire unapred, tražili ODLAGANJE SUĐENJA!
Novak Đoković, Foto: Profimedia

NE ZNA SE KO PIJE...

NOVI DOKAZI - AUSTRALIJANCI SAMI NAPRAVILI HAOS: Nisu hteli da provere papire unapred, tražili ODLAGANJE SUĐENJA!

Federalna Vlada je vršila pritisak na viktorijansku

Objavljeno:

Za manje od 24 sata biće doneta konačna odluka o slučaju Novaka Đokovića pred viktorijanskim Federalnim i porodičnim sudom, nakon što mu je Australija poništila vizu za boravak u zemlji zbog "neispunjavanja uslova".

Sve je u međuvremenu preraslo u svojevrstan skandal, uzimajući u obzir da su se pojavila dokumenta u kojima se može videti da je Novak samo pratio pravila i propise koji su, bar se činilo, bili na snazi. Isto tako dobio je zvanično uverenje od vlasti iz Australije da može da dođe u zemlju.

Novi detalji kažu da su federalni zvaničnici rekli Teniskoj asocijaciji Australije da je viktorijanska vlada ta koja odlučuje o izuzećima o vakcinaciji, a što se može videti u razgovoru između tamošnjeg izvršnog medicinskog službenika, Breta Satona sa federalcima. Objavljeno je da ljudi sa prethodnom kovid-infekcijom mogu da dođu u Melburn bez karantina.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Nova pisma takođe pokazuju da su federalci odbili da provere sva dokumenta unapred, što je moglo da spreči da se skandal sa Novakom Đokovićem na aerodromu u Melburnu uopšte desi. Podsetimo, viktorijanska vlada i Teniska asocijacija Australije dali su mu dozvolu za učešće, koju je blokirala federalna vlada.

U dokumentima se može videti da je Teniska asocijacija Australije nedeljama razgovarala sa Ministarstvom unutrašnjih poslova ove zemlje. Štaviše, 10. novembra, Alison Kerns, savetnica Pola Kelija, koji je australijski izvršni medicinski službenik, odgovorila je Tenis Australiji na pitanje vakcinacije.

- Medicinska izuzeća biće potvrđena za svaku saveznu državu pojedinačno, tako da će biti dobro biti u kontaktu sa njom (Viktorijom) ranije kako bi se izbegli problemi - piše u pismu.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Međutim, kasnije u novembru, pisma Ministra zdravlja, Grega Hanta i još jednog zvaničnika eksplicitno kažu da ljudima koji su preležali kovid neće biti dato izuzeće za ulazak u zemlju.

Par sati pre nego što je Novak došao u Melburn, federalci su kontaktirali viktorijansku vladu. Ovi drugi su tvrdili da se federalna vlada raspitivala oko toga da li je Viktorija želela da "sponzoriše" Novakov ulazak u zemlju bez karantina, što su oni odbili. Vlada Skota Morisona je demantovala tvrdnje i rekla da je samo pitala Viktoriju za dodatne informacije o Đokoviću.

Nekoliko sati kasnije, desilo se šta se desilo i Novak je "blokiran" na aerodromu. 'Tenis Australija' i njen izvršni zvaničnik za zdravlje, Karolin Broderik pisala je viktorijanskom izvršnom medicinskom službeniku, Bretu Satonu 22. novembra zbog hitne stavke vezane za karantin za sve koji su u skorije vreme imali kovid.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Tek 2. decembra je ovaj odgovorio na to pitanje.

- Svi koji su imali kovid u poslednjih šest meseci i koji mogu to da potvrde sa dokazima, neće morati u karantin kada stignu u Viktoriju iz inostranstva - stoji u pismu.

Sve ovo objašnjava pravi haos koji je vladao u Australiji, gde niko nije mogao ni u jednom momentu da potvrdi šta je zapravo važeće pravilo. Na sve to Teniska federacija tražila je od federalaca da pregleda sva dokumenta za putnike nešto ranije kako bi se izbegao slučaj "Novak".

- Pre svega, želeli smo da se sve razreši 72 sata pre putovanja, kako bismo dali igračima sigurnost da mogu bez problema da doputuju u Australiju - napisali su iz Teniske federacije, na šta su federalci rekli da je to nemoguće i da se mora gledati prilikom čekiranja za put.

Karen Endruz, Karen Endrjuz
foto: Profimedia

Koliko je skandalozno sve što su tamošnje vlasti učinile jeste činjenica da je Ministarstvo unutrašnjih poslova tražilo od sudije Kelija da pomeri slučaj za sredu, što bi značilo da Novak provede još dva dana u oronulom centru za deportaciju. Međutim, on je bio pravičan i odbio je skandalozan zahtev ministarke Karen Endrjuz.

Konačna odluka biće doneta noćas tačno u ponoć.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.