ZAŠTO SAD ĆUTITE? Progutali ste ne samo one pljeskavice, bifteke i punjene vešalice, već i sve one reči, psovke i uvrede kojima ste ga čašćavali!
Foto: EPA/Gerry Penny

mi Srbi, licemeri

ZAŠTO SAD ĆUTITE? Progutali ste ne samo one pljeskavice, bifteke i punjene vešalice, već i sve one reči, psovke i uvrede kojima ste ga čašćavali!

Sad opet cela Srbija voli svim srcem svoj ponos i diku, svog heroja, kao što ga je volela i pre dve godine. A do pre dve nedelje...

Objavljeno:
Uroš Marjanović

Čudan smo mi narod, oduvek smo to znali. Prevrtljivi smo, a umemo da se okrećemo kako vetar duva i kako nama odgovara, a još jednom smo to pokazali na delu.

Novak Đoković opet nam je postao miljenik! Kažem opet, jer mislim na to da ga sada ponovo voli čitava Srbija, a ne samo jedna polovina, trećina ili tri četvrtine zemlje.

Novak Đoković po četvrti put u karijeri je šampion Vimbldona
Novak Đoković po četvrti put u karijeri je šampion Vimbldona foto: EPA/Neil Hall

Kako nam je samo malo trebalo da počnemo najboljeg sportistu kojeg je ova zemlja imala da ponovo dižemo u nebesa, a takoreći do juče, odnosno do pre dve nedelje prilično smo ga i psovali, i pljuvali, i vređali, i mi znali bolje od njega šta on i kako bi trebalo da radi?!

Dovoljno je bilo da Nole ponovo zaigra onako kako nas je godinama ranije navikao, pogotovo početkom ove decenije, i da na kraju krajeva osvoji Gren slem titulu, i to na Vimbldonu i opet je postao predmet obožavanja cele nacije i hvalospevi o njemu ponovo se mogu čuti svuda, od prolaznika na ulici, preko društvenih mreža, pa i u izjavama stručnjaka, drugih sportista, političara...

Novak Đoković se tokom prethodne dve godine suočavao sa žestokim kritikama
Novak Đoković se tokom prethodne dve godine suočavao sa žestokim kritikama foto: EPA/Gerry Penny

Niko sada više ne pominje ni dijetu, ni veganstvo, ni "pasenje trave", ni njegovu ženu, ni tatu Srđana, i na Pepea Imaza (pomenuli ga neko za ove dve nedelje?!), i sektašenje, reiki, i sve ostalo što se pominjalo kada su pljuštale prozivke na račun najboljeg srpskog tenisera i jednog od najboljih svih vremena.

Čak smo mu i zaboravili to što je navijao za Hrvate na Svetskom prvenstvu zbog čega je posebno stao na žulj jednoj Srbiji, koga ga je bez pardona i đonom direktno u lice napala i napljuvala posle te izjave.

Novak Đoković je bio suočen, ne sa kritikama, nego uvredama i psovkama
Novak Đoković je bio suočen, ne sa kritikama, nego uvredama i psovkama foto: EPA/Neil Hall

A Nole?! Pa, opet se pokazalo da je Nole bio u pravu, jer on najbolje zna sebe i šta je dobro za njega, šta mu prija, šta želi, koga će da trpi i na kraju krajeva može komotno posle onog podizanja najprestižnijeg pehara u "belom sportu" juče, da izađe pred nas sve sa podignutim rukama i kaže "Ja sam pobedio, možete da mi pljunete pod prozor".

Može, ali neće, jer nije on takav!

Novak Đoković je najviše kritikovan zbog njegove dijete i veganskog načina ishrane
Novak Đoković je najviše kritikovan zbog njegove dijete i veganskog načina ishrane foto: AP

Na kritike i pljuvanja će odgovoriti tek povremeno, kao što je to onomad bilo kada mu je prekardašilo da sluša sa svih strana, gde god se okrene, a uz to ga je sigurno i prilično bolelo što je najviše takvih komentara i stavova stizalo iz njegove zemlje, od njegovog naroda, pa je odbrusio:

Novak Đoković utišava publiku na Vimbldonu
Novak Đoković utišava publiku na Vimbldonu foto: AP

- Ma, u pravu su ljudi. Treba pojesti za doručak tri punjene vešalice, za ručak kobasice, a onda da se teletinom sve zapečati pred spavanje, da bude lako u stomaku. I onda si super spreman da izađeš na teren - reče tada Novak i prekide više svaku raspravu.

Novak Đoković slavi trijumf na Vimbldonu
Novak Đoković slavi trijumf na Vimbldonu foto: Reuters

A onda se vrati onome što on najbolje zna i što mu najviše odgovara, znajući da će doći vreme kada će ne rečima, nego svojim igrama, peharima, uspesima i pobedama naterati većinu nas da pojedemo ne samo te punjene vešalice, pljeskavice, pršute, bifteke, nego i one sve reči, bljuvotine i uvrede koje su izgovorene i napisane na njegov račun.

Čekao je svoj trenutak i dočekao ga u prve dve nedelje jula meseca 2018. godine kada nam je pokazao sve što je trebalo da nam pokaže.

Nije dozvoljavao Novak Đoković da ga sve ono što je proživljavao u prethodnom periodu poremeti i skrene sa šampionskog puta
Nije dozvoljavao Novak Đoković da ga sve ono što je proživljavao u prethodnom periodu poremeti i skrene sa šampionskog puta foto: Reuters

Niko, ali apsolutno niko nije mogao da mu prigovori ništa o igri, o snazi, o kretanju, o fizičkoj spremnosti, izdržljivosti, svemu onome što se pominjalo kada se s nevericom vrtelo glavom i govorilo "Ne može on da bude igrač, ako ne jede meso" od birtije do televizije.

Niti je Novak počeo da jede meso, niti se odrekao svojih metoda, navika i ustaljenih običaja meditiranja, svog načina prikupljanja energjije i svega što praktikuje

Novak Đoković je posle 2 godine osvojio prvu Gren slem titulu
Novak Đoković je posle 2 godine osvojio prvu Gren slem titulu foto: Reuters / Neil Hall

Videli smo da je recimo u tom polufinalu protiv Rafaela Nadala koje se igralo dva dana i efektivno trajalo skoro pet i po sati uz igranje brutalnog, kosmičkog i savršenog tenisa koji dodatno iscrpljuje, srpski teniser bio taj koji je pokazao veću izdržljivost, spremnost u odnosu na "bika sa Majorke" i možda ga čak igrački i nije nadigrao, ali zato ga jeste nadjačao fizički i psihički.

Bio je spremniji, mogao je da igra duže, više, jače, manje se umarao i kondiciono nadmašio velikog Rafu, koji i sam važi za vrhunski spremljenog tenisera.

Novak Đoković je fizički nadjačao i Rafu Nadala
Novak Đoković je fizički nadjačao i Rafu Nadala foto: AP

I sve to je uspeo bez da je išta promenio u toj toliko komentarisanoj ishrani, "kontroverznoj dijeti", u odnosu na pre godinu i dva meseca ili u odnosu na pre 3 meseca, pola godine i tako dalje.

Baš u tom meču je dokazao da nije stvar u jedenju ćevapa, pljeskavica, krmenadli, šnicli, karađorđevih, nego je dokazao nešto drugo.

Novak Đoković je osvojio svoj prvi kako su neki nazvali 'brokoli Gren slem
Novak Đoković je osvojio svoj prvi kako su neki nazvali "brokoli Gren slem" foto: EPA/Gerry Penny

Dokazao je da kada je potpuno fizički spreman, kada nema nikakvih problema sa kondicijom, povredama, kada nije rovit i kada je na kraju krajeva potpuno fokusiran na tenis, kada mu misli ne lutaju, kada su mu reket, loptica, igra, pobede i trofeji glavni prioriteti, onda je to onaj Novak Đoković od koga su strepeli protivnici i koga se plašio svet.

I šta sada posle ovog, kako čuh u nedelju uveče "brokoli Gren slema"?!

Novak Đoković će sada nastaviti da gazi i dalje
Novak Đoković će sada nastaviti da gazi i dalje foto: Reuters

Pa, ništa. Nole će nastaviti tamo gde je stao, opet će verovatno da cepa, melje, gazi, i samom svojom pojavom uteruje strah u kosti protivnicima...

Do neke nove prilike kada bude kiksnuo i opet bude počela pljuvačina po njemu, i tako u krug.

Jer, kao što rekoh tamo na početku, to smo mi Srbi, prevrtljivi smo.

Novak Đoković u karakterističnom pozdravljanju publike
Novak Đoković u karakterističnom pozdravljanju publike foto: EPA/Neil Hall

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.