POSTOJI REKORD KOJI ČAK NI ĐOKOVIĆ NE MOŽE DA OBORI: Priča o meču koji će se prepričavati decenijama! (FOTO)
Novak Đoković, Foto: German Vidal Ponce / Zuma Press / Profimedia

ZA SLADOKUSCE

POSTOJI REKORD KOJI ČAK NI ĐOKOVIĆ NE MOŽE DA OBORI: Priča o meču koji će se prepričavati decenijama! (FOTO)

Novak Đoković je najbolji svih vremena, ali ovaj meč je ostavio sve bez daha

Objavljeno: 17:25h

Novak Đoković je osvajanjem US Opena podebljao listu Grend slem trofeja na 24 i teniski svet polako počinje da mu pridaje zasluge koje zaslužuje.

Pre nekoliko dana je Rafael Nadal priznao da je Novak najboli svih vremena, Federer je pohvalno pričao o njemu, a Mari je oduševljen kako njegov nekadašnji rival igra sa 36. godina.

Novak je oborio veliki broj rekorda, a poslednji među njima je i broj Gran slemova u muškoj i ženskoj konkurenciji pošto se izjednačio sa Margaret Kort.

Ipak, jedan od rekorda koje Novak neće moći da obori, a reč je o najdužem meču u istoriji Gren slemova.

Taj rekord drže Džon Izner i Nikolas Mau koji su na Vimbldonu 2010. godine igrali meč koji je trajao neverovatnih 11 sati i pet minuta - 6:4, 3:6, 6:7(7), 7:6(3), 70:68.

Džon Izner
foto: EPA/Erik S Lesser

Prva dva seta su odigrana regularno i oba tenisera su osvojila po jedan, Izner prvi, Mau drugi, dok je taj brejk viđen u trećem i ćetvrtom setu, te se u poslednji ušlo pri nerešenom rezultatu.

Nikolas Mau
foto: EPA/ ALESSANDRO DI MARCO

Ipak, niko nije mogao da predvidi da će on trajati skoro tri dana.Samo poslednji set trajao je neverovatnih 498 minuta, a bilo je sasvim očekivano da pobednik duela već u narednom kolu bude eliminisan s obzirom na iscrpljenost. Obojica tenisera su posle duela izjavili da su pomislili da se meč nikada neće završiti. Reketi i majice koje su teniseri koristili u legendarnom meču nalaze se u Kući slave.

Na kraju je samo u petom setu viđeno čak 138 gemova, dok je ukupan broj bio 183, što je apsloutni rekord.

Trećeg dana, meč je trajao više od sedam sati što je 37 minuta duže od prethodnog najdužeg okršaja u istoriji. Njega su odigrale Viki Nelson i Džejn Hepner 1984. godine u Virdžiniji, a završen je posle šest sati i 31 minuta, pobedom Nelsonove od 6:4, 7:6 (13:11). Inače u tom meču je viđen i najduži poen ikada koji je trajao 29 minuta i 643 razmene udaraca preko mreže.

Razlog zašto Novak neće biti u mogućnosti da obori ovaj rekord jeste što su se pravila u međuvremenu promenila. Od 2019. na Vimbldonu, Australijan Openu i US Openu uvedeno je pravilo da se igra taj brejk u petom setu kada rezultat dođe do 12-12 u gemovima, a od 2022. se to pravilo primenjuje i na Rolan Garosu.

Bonus video:

00:48

Nemanja Vidić igrao povređen

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.