"NOVAKOVA 23 GREND SLEMA VELIKA STVAR, ISTORIJA JE SVE ŠTO DODA!" Federer oduševljen Đokovićevim uspesima
Novak Đoković i Rodžer Federer, Foto: EPA/ Andy Rain

"ide iznad svih"

"NOVAKOVA 23 GREND SLEMA VELIKA STVAR, ISTORIJA JE SVE ŠTO DODA!" Federer oduševljen Đokovićevim uspesima

To je neverovatna stvar. Velika je vest i dobro je za igru. Mislim da je veliki favorit i bio bih iznenađen da ne osvoji ponovo VImbldon, rekao je Rodžer

Objavljeno: 23:08h

Novak Đoković plasirao se u treće kolo Vimbldona i tako nastavio put ka 24. Grend slemu i osmom trofeju na kultnom turniru u Londonu.

Novak Đoković protiv Džordana Tompsona
Novak Đoković protiv Džordana Tompsonafoto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ukoliko dođe do titule u prestonici Velike Britanije izjednačio bi se sa Rodžerom Federerom koji je govorio o Srbinu u intervjuu za CNN.

- On je veliki, veliki favorit. Mislim da je to sjajno za njega. Ja sam imao svoje trenutke. Ta osma titula ovde ili ona kada sam po peti put uzastopno pobedio, to su bili moji momenti. Ako neko to izjednači ili prestigne, to će biti njihova stvar, njihov trenutak. Sada je sve oko medija i igrača. I mene su terali da rušim rekorde, izjednačujem ih, ali kada sednete sa strane i osvrnete se na sve, imate na sve sasvim drugačiju perspektivu, posebno kad niste u tome. Počnete da se opuštate i samo ste ponosni na svoja dostignuća. Tako da se nadam da će on to uraditi, jer sve što doda, on ustvari dodaje teniskoj istoriji, ide iznas svih. Ide u globalan sport, kao kada je osvojio 23. titulu u Parizu. To je neverovatna stvar. Velika je vest i dobro je za igru. Mislim da je veliki favorit i bio bih iznenađen da ne osvoji ponovo Vimbldon - rekao je Federer.

Kejt Midlton, Rodžer Federer i Mirka Federer na VImbldonu
Kejt Midlton, Rodžer Federer i Mirka Federer na VImbldonufoto: EPA/Tolga Akmen

Prisetili su ga na dan kada se oprostio od tenisa.

- Svi mi, Mari, Đoković, Nadal i ja smo plakali kada sam se ja povlačio, ili je to bilo zbog muzike, ko će ga znati? - našalio se Federer i dodao:

Oproštaj Rodžera Federera
Oproštaj Rodžera Federerafoto: EPA/Andy Rain

- Svako je imao svoje razloge zašto je plakao. Mislim da shvatate koliko smo svi bili srećni da igramo tenis u kasnoj fazi naših karijera, jer se teniseri obično povlače oko 30. Borg je u 26, Sampras u 32, Agasi 36. Ovo je bilo baš daleko i svi mi koji smo tu bili smo imali od 35 do 40. Svi smo znali koliko smo srećni zbog toga, i Rafa takođe. Videm ga kako prolazi kroz ovaj težak period, a ja znam kako je jer sam bio tu, nadam se samo da će otići pod svojim uslovima i igrati bar još malo. Da nećemo videti samo dublove kao što sam odigrao ja, nego više od toga. I dalje verujem da će se to desiti.

Rodžer Federer i Rafael Nadal
Rodžer Federer i Rafael Nadalfoto: EPA/Andy Rain

Da li Rodžer vidi sebe kao trenera?

- Trenirati na Turu u ovoj situaciji, to je teško za mene. Imam četvoro dece, blizance dečake od devet i bliznakinje devojčice od 14 godina, hoću tu da budem za njih i ne vidim sebe dalje na Turu, iskreno. Ako je u pitanju mentorstvo, ili neko dođe u Švajcarsku i kaže, ‘hajde da imamo dobru nedelju’, to mogu da zamislim. Ni Stefan Edberg nije mogao da zamisli da će ikada nekog trenirati, pa je završio radeći sa mnom dve godine - kaže Federer.

Kejt Midlton, Rodžer Federer i Mirka Federer na VImbldonu
Kejt Midlton, Rodžer Federer i Mirka Federer na VImbldonufoto: EPA/Tolga Akmen

Velike trojke više nema, a Švajcarac ne brine za budućnost tenisa.

- Mislim da će Alkaras postići neverovatne stvari u budućnosti, to znači da će osvojiti mnogo Grend slemova. Biće mi posebno zanimljivo da vidim kako će igrati na Vimbldonu, tih prvih par mečeva. Klizavo je, igra se mekše, morate da imate taj dodatni korak. Počnete da gubite poverenje u kretanje. Odmah potom ne igrate dobro i sve postaje nezgodno. Ipak, mislim da ima sva oruđa, ima drugačije načine da pobedi, a to upravo igrača čini šampionom - zaključio je Federer.

Bonus video:

00:34

Novak Đoković slavi Novu godinu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.