NOVAČE, ŠTA NEĆEŠ DOČEKATI: Evo ko će komentarisati mečeve na Vimbldonu!
Novak Đoković na Vimbldonu, Foto: EPA/Tolga Akmen

dotle smo došli

NOVAČE, ŠTA NEĆEŠ DOČEKATI: Evo ko će komentarisati mečeve na Vimbldonu!

Englezi uvek drže do tradicije, ali su i inovatori u mnogo čemu u tenisu. Ove sezone su spremili revolucionarnu novinu u "belom sportu"

Objavljeno:
Nedeljko Đukić

Novak Đoković je već u Londonu gde se sprema za Vimbldon koji počinje u ponedeljak 3. jula.

Kao dečak je Nole zamišljao kako osvaja prestižni turnir a san je ostvario 2011. U međuvremenu je još šest puta slavio na travi Ol Inglend kluba, a sada je prvi favorit za odbranu titule koja bi značila izjednačenje sa Rodžerom Federerom koji je osam puta osvojio Vimbldon, ali i povećanje rekorda u mškoj konkurenciji na 24 grend slem titule (toliko je u žesnkom singlu osvojila Margaret Kort).

Englezi uvek drže do tradicije, ali su i inovatori u mnogo čemu u tenisu. Ove sezone su spremili revolucionarnu novinu u "belom sportu".

Mečeve će pored komentatora Bi-Bi-Sija (BBC) komentarisati i veštačka inteligencija (AI).

Naime, organizatori turnira su u saradnji sa kompanijom IBM, razvili zaseban audio komentar i opise trominutnih hajlajtsa, videa koji će prikazivati rezime dana a kojima će upravljati platforma AI, obučena da upotrebljava "jedinstveni jezik tenisa".

Statistika sa mečeva će automatski biti slana na IBM platformu, gde će je ovaj četbot procesirati pa komentarisati mečeve, ali i davati analize i predviđanja istih.

Ova usluga će biti dostupna svim korisnicima aplikacije i sajta Vimbldona, a Kevin Farar iz IBM-a kaže da se na ovaj način ne menja ljudski element, već da se isti dopunjava.

- Koristićemo generisani glas. To nije ljudski glas i nije baziran na određenoj osobi. Ne možete zameniti Džona Mekinroa kao komentatora, taj ljudski faktor mora da postoji uvek. Više je ovde reč o dopuni i unapređenju. Za Vimbldon, radi se o obezbeđivanju komentara za mečeve koji to trenutno nemaju - veterani, juniori, hendikepirani.

Džon Mekinro
foto: EPA/Andy Rain

Ipak, ako bi recimo pomenuti Mekinro dao svoju dozvolu, njegov glas bi mogao da se koristi u budućnosti.

A u daljoj budućnosti? Sve je više tehnologije koja radi za nas pa ljudska snaga postaje suvišna. Toliko da se čini da će posao budućnosti biti - održavanje robota... Ko tu za koga radi, pitanje je.

Bonus video:

00:57

NOVAKA SU BOSANSKE PIRAMIDE LEČILE OD PORAZA Dr Osmanagić otkrio NA KOJI NAČIN su drevna zdanja pomogla najboljem teniseru sveta

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.