ĐOKOVIĆ OTVORIO DUŠU: Titula u Parizu vredi kao pet Grend slemova pre deset godina!
Novak Đoković, Foto: EPA/Caroline Blumberg

ISKREN

ĐOKOVIĆ OTVORIO DUŠU: Titula u Parizu vredi kao pet Grend slemova pre deset godina!

Najbolji svetski teniser iza sebe ima uspešne dve nedelje u prestonici Francuske

Objavljeno: 13:09h

Novak Đoković osvrnuo se na svoj uspeh u Parizu gde je stigao do 23. Grend slem titule i trećeg trofeja na Rolan Garosu.

On je na taj način zacementirao status najboljeg tenisera u istoriji belog sporta.

Novak Đoković
Novak Đokovićfoto: Lionel Guericolas/MPP / Starface / Profimedia

- Ako moram da izdvojim jednu stvar koja bi me najviše karakterisala, to je sposobnost adaptiranja. Veoma dobro se prilagođavam i protivniku, i uslovima. Osnove koje sam dobio u početku su mi omogućile da široko gledam na stvari. Želeo sam da budem broj jedan, a da bih bio broj jedan, morao sam da igram dobro na svim podlogama i da imam kontinuitet - rekao je Đoković za "Večernje novosti".

Brojni sportisti koji su u njegovim godinama se već nalaze u penziji, ali Nole je sušta suprotnost, on i dalje igra i dominira, te se očekuje da će osvojiti još dosta Grend slem trofeja.

- Ne bih se bavio brojkama. Svaki grend slem sada, u ovoj fazi moje karijere, možda je vredan pet ili deset grend slemova pre deset godina. Toga sam svestan i ne treba se previše poneti. U dobru se ne ponesi, u zlu se ne ponizi. To je velika životna lekcija i podsetnik na to kako treba da se ponašam.

Ima cilj pred sobom, a to je da osvoji naredni Vimbldon i US Open i tako kompletira zlatni slem.

Novak Đoković
foto: EPA/Caroline Blumberg

- Treba čovek da proslavi i da bude ponosan na ono što je postigao, ali ne treba se zaletati previše. Preda mnom je sledeći dan, sledeći korak, treba ići polako, da vidim koliko daleko mogu da doguram Uvek verujem u sebe i dok god se osećam ovako kao sada, i zdravstveno, fizički, a i mentalno, u smislu da imam motivaciju, pogotovo za najvažnije turnire, neću stati, osim ukoliko se nešto, ne daj Bože, ispreči na tom putu.

Podrška porodice je veoma bitna.

- To je ključno. Trudim se da u svakoj ulozi budem što bolji, da budem najbolji mogući otac i suprug. Teško je nekad uskladiti sve to i uravnotežiti sa profesionalnom karijerom. Upravo zbog toga moram da budem selektivniji sa turnirima na kojima želim da učestvujem i igram svoj najbolji tenis. A to su Grend slemovi. Još jedna misija je, tako, završena uspešno.

Osvrnuo se i na šaljivu opasku svog trenera Gorana Ivaniševića da je svoj tim "vezivao lisicama".

- Možda će se neke stvari opisati do detalja u knjizi, mojoj, njegovoj ili nečijoj trećoj. Mnogo je naporno. Ja sam jako naporan za vreme grend slema. Znam to, to zna čitav moj tim, moja supruga, roditelji. Svako ko me okružuje u tim trenucima, kada igram Grend slem, zna da u nekim fazama mora da mi se skloni s puta, jer nekada zračim energijom tipa: 'Ne prilazi mi!' Želim da imam svoje vreme, na terenu znam da 'puknem' i krenem da živčanim - iskren je Nole i dodaje:

Novak Đoković, Rolan Garos, Tenis
foto: Matthieu Mirville/Dppi / Zuma Press / Profimedia Slično

- I van terena sam zahtevan, zato što znam šta je potrebno da bi se došlo do ovakvog trofeja i do istorije. Očekujem zato da svako u mom okruženju izvuče maksimum iz sebe i bude u potpunosti usredsređen na ovu misiju. Zato i nije lako. Ali, da je lako, to bi bio svako!.

Prisetio se i svojih mentora Jelene Genčić i Nikole Pilića.

- Od malih nogu dali su mi izuzetan temelj za svestranost u profesionalnom smislu. Nisam se trudio da usavršim igru samo za jednu podlogu, već na svim, osim trave, na kojoj nisam nikada igrao do svoje 17. godine. A nju sam nekako oduvek sanjao, zbog Vimbldona, i želje da osvojim ovaj turnir. Trenirao sam u dvorani, napolju, na brzim i sporim podlogama. I Jelena i Niki su me stalno terali da igram u svakakvim mogućim uslovima. Pada kiša, mrak, ne vidi se dobro, slabo svetlo, najveće sunce. Želeli su da pokušaju da pretpostave šta će se događati u mojoj profesionalnoj karijeri i da me izlože svim tim uslovima.

Rolan Garos
foto: EPA/Yoan Valat

Uveren je, da je upravo zbog takve vrste treninga i odrastanja uspeo da razvije sposobnost da bude kompletan igrač.

- Jesam odrastao na šljaci, najviše u početku, ali mi je igra možda najefikasnija na tvrdoj podlozi. Dvorana mi je u jednom trenutku postala tako uspešna. I, u poslednjoj fazi karijere, poslednjih desetak godina, trava. Osvojio sam poslednja četiri Vimbldona, jako se dobro osećam i na toj podlozi koja, čak, možda nije idealna za moj stil igre - zaključio je Novak.

Bonus video:

00:53

Novak Đoković se na Dorćolu priprema za Rolan Garos

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.