KO JE NOVAKOV PRVI RIVAL U BANJALUCI: Francuz studira matematiku, ali knjigu narednih dana sigurno neće uzimati!
Foto: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

karijera koja tek počinje

KO JE NOVAKOV PRVI RIVAL U BANJALUCI: Francuz studira matematiku, ali knjigu narednih dana sigurno neće uzimati!

Luka van Aš oduševljen je zbog pobede protiv Vavrinke, a govorio je i o meču koji ga očekuje protiv Đokovića

Objavljeno: 01:11h

Prvo veće iznenađenje u Banjaluci se dogodilo. Golobradi francuski tinejdžer Luka van Aš srušio je više nego duplo starijeg Stana Vavrinku.

Osamnaestogodišnjak jeste izgubio prvi set protiv, tada je delovalo nadahnutog Švajcarca, ali je u naredna dva postavio zid na osnovnoj linije, konstantno terao rivala na udarce više i na kraju izvojevao pobedu karijere.

Kada je Stan postao teniski profesionalac 2002, Van Aš nije bio ni rođen. Tek dve godine pošto je Švajcarac uplivao u pro tur, Van Aš je stigao na ovaj svet. I gotovo dve decenije kasnije ukrstio je reket i pobedio čoveka kojeg je toliko puta gledao kraj malog ekrana.

- Neverovatno, da pobedim Vavrinku... Gledao sam mnogo nnjegovih mečeva na televiziji. Danas nije na nivou na kojem je bio tada, ali je i dalje Sten Vavrinka i ovo je za mene nezaboravan trenutak - rekao je Van Aš na konferenciji nakon meča.

Luka van Aš
foto: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nije mala stvar pobediti trostrukog grend slem šampiona, pa ni kada je u debelo prošao polovinu četvrte decenije života, ali Van Aša tek očekuje najzahtevnija sesija otkako je uhvatio reket u ruke. Najverovatnije u sredu, novo pojavljivanje na centralnom terenu i duel sa Novakom Đokovićem.

Najbolji teniser sveta uspeo je da isprati deo meča sa Vavrinkom, nazvao je Francuza borcem kojeg je izuzetno teško probiti. Iako je potpuni autsajder protiv teniskog kralja, uz upornost i trčanje iz prvog kola, mogao bi da pukuša da namuči Novaka.

- On je najveći šampion, broj jedan. Biće zadovoljstvo, uživaću. On je favorit, ali pokušaću da ga pobedim. Sigurno će biti veliki izazov. Imam samo 18 godina i veliko mi je zadovoljstvo što sam igrao sa jednim šampionom i što ću se sastati sa drugim, jer oni neće igrati još dugo - iskren je bio Aš.

Tek početkom aprila meseca prvi put je zagrebao među sto najboljih na svetu, a ujedno je postao i najmlađi teniser koji trenutno pripada TOP 100 društvu.

Karijera mu je tek u nastajanju, pupoljak tek niče, ali mladom Francuzu, trenutno 87. teniseru sveta to ne smeta da već uveliko razmišlja o budućnosti. Sport jeste primaran, ali nije gurnuo u plan studije na matematičkom fakultetu.

- Danas sigurno neću da učim matematiku, jer sam vrlo umoran, ali mi u suštini to mnogo pomaže, jer ne mogu stalno da mislim na tenis. Takođe, studiram kako bih znao čime ću se baviti posle karijere - zaključio je francuski tinejdžer.

Poprilično zrelo razmišljanje jedva punoletnog momka. Posle Vavrinkinog skalpa zaslužio je malo da odmori od knjige. Bar do meča sa Đokovićem.

(Espreso/Mocart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.