POPIJE RAKIJICU, PONESE JANJETINU I OSTAVI DŽEPARAC: Najbogatija Srpkinja obnovila CRKVU u rodnom mestu svog oca!
Slavica Radić, Foto: EPA/SASA STANKOVIC

"Ma, kakva Hrvatica"

POPIJE RAKIJICU, PONESE JANJETINU I OSTAVI DŽEPARAC: Najbogatija Srpkinja obnovila CRKVU u rodnom mestu svog oca!

Odložila ručak sa švedskim kraljem zbog Krsne slave, Đurđevdana

Objavljeno: 11:54h
Nedeljko Đukić

Hrvati je svojataju iako su joj i otac i majka Srbi i rođena je u srpskom selu. Ni pojedini srpski mediji nisu bili sigurni u njeno poreklo jer Vikipedija navodi na pogrešan trag - nikakvo čudo jer su Hrvati na svetskoj internet enciklopediji mnogo aktivniji od Srba i vrlo ažurni kada je potrebno prekrojiti istoriju i za mnogo bitnije stvari (Nikola Tesla, Ivo Andrić, Marko Polo, Knez Višeslav, itd) a kamoli za jednu ženu.

Primer naših komšija danas slede Albanci, pa Nemanjiće predstavlju kao dinastiju Nimani, Miloša Obilića kao albanskog viteza, Gračanicu kao albanski hram... Kad nemate sopstvenu kulturu i identitet, najefikasnije je ukrasti tuđu, a ne uništiti je. Kad gradite novu državu, morate je graditi na temeljima nečeg postojanijeg od etničkog čišćenja. Ali, to je druga priča...

Deo ovog folklora je postala i Slavica Radić (65), za koju se nedavno utvrdilo da se potpisuje kao Slavica Malić, a koja će ipak uvek ostati najpoznatija kao Slavica Eklston.

Ova gospođa je danas milijarderka zahvaljujući braku sa čuvenim biznismenom i bivšim gazdom Formule 1, Bernijem Eklstonom.

Posle 24 godine i dve dobijene kćerke, razveli su se 2009. godine, a Slavica je dobila pozamašan deo bogatstva Britanca jevrejskog porekla - između jedne i jedne i po milijarde dolara vrednih nekretnina i udeo u deonicama, pa je danas krasi titula jedne od najbogatijih Srpkinja na svetu.

A krenula je iz vrlo skromnog okruženja.

Slavica Eklston, Slavica Radić, Berni Eklston
foto: Ian McIlgorm / Shutterstock Editorial / Profimedia

Novine srpske dijaspore u Torontu zagrebale su ispod površine i otklonile svaku dilemu o Slavičinom poreklu. Oni su još 2009. posetili njenog strica Vladimira Radića u rodnom selu njenog oca, Maglajanima kraj Laktaša.

- Obična je to žena, moj prijatelju! Ne mogu ti kas'ti po čemu bi se razlikovala od drugih. Kad ovamo dođe, zaboravi i na šminku i na skupocenu garderobu i frizuru. Izgleda k'o kakva seljančica. Jednostavno, niko ko je ne zna ne bi ni pomislio da se radi o ženi o kojoj se toliko govori i piše u svetu - odmah im je objasnio Vladimir.

Slavica jeste rođena u Rijeci, ali je veći deo detinjstva provela baš u Maglajanima. Međutim, prva činjenica je bila dovoljna Hrvatima da je svojataju.

- Ma, kakva Hrvatica, moli se dragom Bogu?! - iznervirao se Vladimir Radić zbog ovog pokrštavanja svoje bratanice.

Kako i ne bi - Slavica potiče iz čisto srpske porodice. Otac joj je Jovan 'Jovo' Radić iz Maglajana a majka Ljubica Malić iz sela Riječani, takođe iz opštine Laktaši kraj Banja Luke.

Slavica Eklston
foto: Profimedia

Još kao mladi bračni par krenuli su za poslom u svet. Skrasili se u starom delu Rijeke (Istra) gde su rodili kćerku Slavicu i dvojicu sinova: danas jedan živi tamo, a drugi u Beogradu.

Ubrzo su se vratili u rodno selo Slavičinog oca. Odgajana je u višečlanoj porodici i živela je daleko od zavidnog života, pogotovo nakon razvoda roditelja. Tada je imala samo sedam godina i ostatak detinjstva je provela uz majku.

Siromaštvo ih je satiralo, a majka Ljubica, poštena i vrlo jaka žena, kako bi obezbedila iole pristojan život deci, počela je da radi na pijaci; prodavala je voće i povrće. I Slavica je mnogo naučila od nje a najviše parolu: Nikom ne čini ono što ne bi želeo da drugi čine tebi.

Slavica Radić, Slavica Eklston
foto: imago sportfotodienst / imago sportfotodienst / Profimedia

Dolazeći iz nemaštine, počela je da zarađuje uz pomoć svoje vanredne lepote i veoma mlada je zakoračila u svet manekenstva. Hod po modnoj pisti odveo ju je čak u Milano, gde je počela ozbiljno da gradi ime.

Slavica se sa samo 23 godine probila čak do poznate modne kuće "Armani" koja ju je primila za modela i angažovala na trci Formule 1 u Monci 1980. Tamo ju je zapazio tada 50-godišnji Berni Eklston, koji je tada bio i vlasnik tima Brabam i zvaničnik F1. U vreme posete Vladimiru, o Slavici i Berniju su pisali brojni svetski mediji jer su nešto ranije te 2009. potpisali razvod. Sve je navodno obavljeno za samo 58 sekundi, uključivalo raspodelu milijardi dolara, pa je Slavica postala meta tabloida i paparaca koji su pratili svaki njen korak.

- Znaš, ja nisam neki pismen čovek, ali sam brzo ukapirao zašto je to tako. Ovi nji'ovi novinari tačno znaju kada ona avionom dolazi na more u Hrvatsku i onda je prate na svakom koraku - rekao je Vladimir i dodao: - Ovde, kod nas, u Republici Srpskoj, nije tako. Mi je dočekamo, mi je i ispratimo. Mislim da naši nemaju smisla kako da na tom njenom imenu stvore imidž.

1 / 5 Foto: EPA/JENS BURTTNER

Vladimir je tad živeo sam, pošto mu je supruga Nevenka umrla tri godine ranije. Zato se radovao svakom pozivu bratanice:

- Nazvala me u ponedeljak i rekla da dolazi u četvrtak. Veli: "Čiča, reci tetki da spremi malo sarmice u zelju s kiselim mlekom". Ma, zna ona da ja ne znam ni kafe sebi ispeći, a kamoli skuvati ručak. I onda, kada je došla, svi smo otišli kod moje sestre Kriste koja živi sa porodicom u Petoševcima, selu nekoliko kilometara odavde. A i bivši zet Berni je znao da uživa sa meštanima.

- Posebno je voleo da se vozi konjskim kolima, ili uzjaše bicikl. I, što se hrane tiče, da ne pričam. Jeo bi sve ono što bi pravili za nas. Doduše, malo je zatezao, zbog holesterola i srca, koje je operisao. Ali, ipak je uživao u vrućoj prasetini, šljivi rakiji i slatkoj piti. A kad vidi koliko hrane pripremimo za ručak, samo bi odmahnuo rukom. Posebno je voleo babu Stoju, kojoj su njih dvoje podigli spomenik u Maglajanima. Jedini problem koji smo s njim imali je što ga Slavica nikada nije naučila da govori srpski.

Ali jeste njihove kćerke, Petru i Tamaru, koje savršeno govore srpski.

slavica i Berni sa kćerkama Petrom i Tamarom
slavica i Berni sa kćerkama Petrom i Tamaromfoto: EPA/GERO BRELOER

Slavica nije škrta, kaže njezin stric Vlado, kom daje džeparac bez kog on ne bi mogao da živi. Kad dođe voli da popije domaću rakijicu, voli društvo i veselje.

Svaki boravak u Maglajanima Slavica i Berni su koristili da se dobro snabdeju zdravom hranom. Vraćali bi se sa stotinama kilograma proizvoda koje još nije dokačila hemija - od stotina komada jaja, kukuruznog brašna, svežeg sira i kajmaka koje joj rodbina poruči 'kod jedne veoma čiste i uredne žene'. Za sveže juneće i teleće meso zadužen je mesar Jovo, a i buteljka šljivovice je obavezna u prtljagu.

Vladimir je za novine.ca otkrio i da Slavica za porodičnu slavu Đurđevdan redovno dolazi u Laktaše, kao i za Božić i Vaskrs. U Maglajanima ima i kuću koju je sagradila sa braćom.

- Slavica slavu ne propušta, mnogo poštuje tradiciju. Pa, pre tri godine otkazala je ručak sa švedskim kraljem, samo da bi stigla u Maglajane da proslavi Krsnu slavu, Đurđevdan!

Koliko Slavica drži do pravoslavlja pokazala je i kada je crkvi u Maglajanima poklonila tri lustera od kojih je jedan težak celu tonu, ali i ikone, naručila zvono iz Rusije te platila renoviranje krova.

- Kada je poslednji put dolazila, kao i prilikom ostalih poseta, nije propustila odlazak u crkvu.

Slavica Eklston, Slavica Radić, Slavica Malić
foto: EPA/Srdjan Suki

Prethodno su i hrvatski mediji iz Dnevnik.hr posetili Vladu i sami se uverili u Slavičino poreklo.

Inače, Slavici Radić se neto vrednost danas procenjuje na 1,2 milijarde dolara a svojevremeno je bila bogatija i od pokojne engleske kraljice Elizabete II čije se bogatstvo procenjivalo na nešto manje od milijarde dolara.

A što se tiče Bernija, Eklston je i pored odštete Slavici ostao enormno bogat. Prema proceni Forbsa 2021. sada njegovo bogatstvo vredi 3,5 milijardi dolara. Početkom veka je odbio titulu 'ser' jer smatra da je nije zaslužio.

Uvek je bio vrlo energetičan, pa i posle operacije na srcu i ugrađivanja trostrukog baj-pasa 1999. godine.

Berni je 2020. dobio prvog sina, Ejsa, i to sa 90 godina! Njega mu je rodila 46-godišnja supruga Fabijana Flozi s kojom je u braku od 2012. godine i koja je visoka 178 cm, a mlađa od njega 46 godina. Naime, Berni je visok samo 159 cm, a Slavica, bivša manekenka, 188 cm.

Berni Ekslton sa Fabijanom flozi
Berni Ekslton sa Fabijanom flozifoto: EPA/Valdrin Xhemaj

Osim sina, te Petre i Tamare, Eklston ima 67- godišnju kćerku Deboru koju je dobio s prvom suprugom Ajvi Bemford.

Bonus video:

00:29

Navijači Ferencvaroša u Leskovcu

(Espreso/novine.ca/M.S./Preneo: N.Đ)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.