UPRKOS BOJKOTU - KREĆU ČAROLIJE NA LEDU I SNEGU: Dvoje Srba u Pekingu, Kinezi spremili SPEKTAKL za ISTORIJSKE IGRE!
Foto: OKS.ORG.RS, Profimedia

Zimske olimpijske igre u Pekingu

UPRKOS BOJKOTU - KREĆU ČAROLIJE NA LEDU I SNEGU: Dvoje Srba u Pekingu, Kinezi spremili SPEKTAKL za ISTORIJSKE IGRE!

Peking je najveći, ali i prvi grad domaćin i Letnjih i Zimskih olimpijskih igara

Objavljeno: 14:52h

Došlo je vreme na dugo čekani početak Zimskih olimpijskih igara 2022. godine u Pekingu, 24. po redu.

Samo pola godine nakon Letnjih olimpijskih igara u Tokiju, odloženih zbog pandemije koronavirusa, sve je spremno za najveću sportsku smotru zimskih sportova koja će trajati od 4. do 20. februara.

Peking će tako postati najveći grad domaćin ZOI, ali i prvi grad domaćin i Letnjih i Zimskih olimpijskih igara, 14 godina nakon LOI 2008.

1 / 6 Foto: Profimedia

Ipak, sve prate brojne kontroverze. Kinezi su dobili domaćinstvo sa samo četiri glasa više od kazahstanskog Almatija. Ali, zbog brojnih optužbi za kršenje ljudskih prava u Kini, neke države su stupile u diplomatski bojkot i u Peking poslale samo takmičare, ali ne i zvaničnike.

Ceremonija otvaranja je zakazana za 12.30 po srednjoevropskom vremenu u petak na velelepnom stadionu "Ptičje gnezdo", mada su prva takmičenja, u karlingu, počela još dva dana ranije, 2. februara.

Stadion Ptičje gnezdo, Nacionalni stadion u Pekingu, Zimske olimpijske igre, Zimske olimpijske igre u Pekingu
foto: Profimedia

Iako se zvanično vode kao Igre u Pekingu, biće održane u još dve zone u Kini - u Jankingu i Žangđiakuu.

Sportovi na ledu će biti održani u kineskoj prestonici, kao i takmičenja u snoubourd big eru i fristajl skijanju, za muškarce i žene. Ceremonije otvaranja i zatvaranja su takođe rezervisane za Peking.

Janking, planinsko predgrađe Pekinga, udaljeno oko 75 kilometara od gradskog centra, biće domaćin alpskog skijanja, boba, skeletona i ludža (sankanje). Uz to, ovde je lokacija Olimpijskog sela u kom će svi sportisti biti smešteni tokom Igara.

Žangđiaku je oko 180 kilometara od Pekinga i ugostiće većinu skijaških i snoubord takmičenja - fristajl, kros-kantri, ski skokovi, nordijska kombinacija i biatlon.

Ukupno će biti podeljeno 109 medalja u 15 ustaljenih zimskih sportova: alpsko skijanje, biatlon, bob, brzo klizanje, brzo klizanje na kratkim stazama, karling, kros-kantri, ludž, nordijska kombinacija, skeleton, ski skokovi, snoubord, umetničko klizanje, fristajl skijanje i hokej.

Ali tu je i šest novih disciplina: muški i ženski big-er (fristajl skijanje), mešoviti timski snoubord kros, mešoviti timski erijal (vrsta fristajl skijanja), mešovita štafeta u brzom klizanju na kratke staze, mešoviti timski ski skokovi i ženski monobob.

Skoro 3.000 sportista iz 91 zemlje će nastupiti na ZOI, a među njima Nevena Ignjatović i Marko Vukićević - najmanji broj takmičara od svih zemalja u regionu.

1 / 7 Foto: oks.org.rs

Nevena će braniti boje Srbije u spustu, superveleslalomu i alpskoj kombinaciji. Prethodno je nastupila na tri Zimske olimpijske igre, a najbolji rezultat joj je 14. mesto u alpskoj kombinaciji u Pjongčangu 2018.

Nevena Ignjatović
foto: AP

Ignjatović će svoj prvi nastup imati 11. februara u superveleslalomu u 4.00 časa. Nakon toga, u spustu će nastupiti 15. februara u istom terminu. Ova trka, takođe, počinje rano ujutro u 4.00 časova. Svoje učešće će završiti 17. februara u alpskoj kombinaciji - najpre u spustu u 3.30, a potom u slalomu u 7.00 časova po srednjoevropskom vremenu.

Marko će uzeti učešća u superveleslalomu i spustu, a nastupio je i na prethodne dve Igre. U Peking pak stiže rovit posle teške povrede doživljene prošle sezone.

Marko Vukićević
foto: EPA/Christian Bruna

Vukićević će već 6. februara rano ujutru u 4.00 časa po srednjoevropskom vremenu nastupiti u spustu. Drugo takmičenje, u superveleslalomu, imaće 8. februara u 4.00 časa.

Kada je u pitanju hokej na ledu, najbolji hokejaši koji nastupaju u severnoameričkom NHL-u je trebalo da nastupe nakon što su propustili Igre u Pjongčangu 2018. Međutim, liga je zabranila učešće igračima iz straha od pandemije koja je u jeku u Pekingu. Najbolji hokejaši današnjice su izrazili nezadovoljstvo što im uopšte nije ostavljen izbor...

Zimske olimpijske igre, Zimske olimpijske igre u Pekingu
foto: Profimedia

Kao i u Tokiju letos, samo određeni broj gledalaca će moći da prisustvuje takmičenjima, a navijači van Kine neće moći da uđu u zemlju.

Iako je u Žangđiakuu palo malo snega, svuda je dopremljen veštački. Procenjeno je da je u tu svrhu potrošeno 228 miliona litara vode.

Zimske olimpijske igre, Zimske olimpijske igre u Pekingu
foto: Profimedia

Maskota Igara je Bing Dven Dven, panda "ledenog odlea i srca od zlata", a slogan: "Zajedno za budućnost koju delimo".

U centru pažnje će biti sportisti koji će juriti rekorde, ali i neki krajnje zanimljivi učesnici.

Takva je Ajlin Gu koja će pokušati da donese medalje Kini u fristajl skijanju iako je rođena u SAD i otac joj je Amerikanac.

Devojka koja je ujedno foto-model je zaštitni znak Igara i njeni bilbordi su na svakom ćošku u Pekingu.

Glavni adut SAD-a je skijašica Mikaela Šifrin. Favorit je i u slalomu (zlato 2014), veleslalomu (zlato 2018) i alpskoj kombinaciji (srebro 2018).

Mikaela Šifrin
foto: EPA/yonhap

Debitovaće Saudijska Arabija koju će predstavljati skijaš Favik Abdi.

Prema podacima kompanije za sportske podatke "Grejsnot" (Gracenote), predviđa se da će Norveška osvojiti najviše medalja u Kini – 45.

Njima se predviđaju 22 zlata, a najveći aduti su biatlonci i kros-kantri skijaši.

Na drugom mestu bi trebalo da budu Rusi, odnosno "Olimpijski komitet Rusije" kako će se zvanično voditi takmičari iz ove zemlje, a očekuje se da osvoje 32 medalje.

Iza njih su viđeni Nemačka sa 25, te SAD i Kanada sa po 22 odličja. Više od 20 medalja se predviđa još Švedskoj, Švajcarskoj i Holandiji.

Ali, to su samo predviđanja. Borbe na snegu i ledu će odlučiti najbolje!

A raspored i stanicu takmičenja i rezultate uvek možete da pogledate OVDE.

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.