ŽELI DA POSTANE VELEMAJSTOR: Živeo u skloništu za beskućnike, a sada je ogromna nada svetskog šaha
Foto: prinstcreen/youtube/Saint Louis Chess Club

ČUDO OD DETETA

ŽELI DA POSTANE VELEMAJSTOR: Živeo u skloništu za beskućnike, a sada je ogromna nada svetskog šaha

Sa nepunih 11 godina Tanitoluva Adevumi je postao dvadeset osma najmlađa osoba ikad u istoriji SAD koja je postala šahovski majstor

Objavljeno: 12:56h

Tanitoluva Adevumi je desetegodišnji dečak koji izuzetno igra šah.

Izbeglica iz Nigerije, koji je sa porodicom živeo u skloništu za beskućnike, postao je jedan od najmlađih šahovskih šampiona u istoriji SAD. On je kao osmogodišnji dečak osvojio prvenstvo države Njujork u šahu u kategoriji koja obuhvata decu uzrasta do trećeg razreda osnovne škole.

To je bio početak meteorskog uspona mladog šahiste koji sada želi da postane velemajstor.

Vest o njemu se širila i uskoro je organizovana kampanja na GoFundMe, gde je prikupljeno četvrt miliona dolara za Tanija i njegovu porodicu, tako da se porodica preselila u sopstven stan.

Tani je sada učenik petog razreda, a nedavno je pobedio na turniru u Konektikatu, gde se takmičio sa šahistima svih godišta. Dečak je uspeo da savlada da lakoćom mnogo starije igrače i da postane nacionalni šampion. Sa nepunih 11 godina, Tani je postao dvadeset osma najmlađa osoba ikad u istoriji SAD koja je postala šahovski majstor i jedan od retkih koji je imao takav meteorski uspeh.

Tanitoluva Adevumi
foto: Printscreen/youtube/ABC News

- Želim da budem najmlađi velemajstor. Hoću to da postignem kad napunim 11 ili 12 godina - kaže Tani.

Najmlađa osoba ikad koja je postala šahovski velemajstor bio je Sergej Karjakin, koji je to postigao sa 12 godina i 7 meseci. Oduševljen razvojem mladog momka je i Gari Kasparova.

- Samo nebo mu je granica - Kaže Kasparov.

Tani je rekao novinarima da mu je velika inspiracija bila serija "Kraljičin gambit" o devojčici siročetu koja postaje šampionski velemajstor.

- Video sam sebe u njoj - rekao je Tani.

Tani će i sam možda biti junak serije. "Paramaunt pikčers" je najavio snimanje filma o Taniju, zasnovanog na knjizi koju su njegovi roditelji napisali, o Taniju i njihovim iskustvima u Nigeriji.

Sa velikim optimizmom mladi Tani gleda na svoju budućnost, a ima i poruku za sve ljude.

- Kada izgubite, vi gubite zbog vaše greške, a upravo vam greška može pomoći da rastete. Ja nikad ne gubim. Ja učim - zaključuje Tani.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.