PRESEDAN U SVETSKOJ ATLETICI: IAAF izgubio na sudu, atletičarka sa muškim hormonom može da se takmiči!
Kaster Semenja, Foto: EPA/Noushad Thekkayil

GOTOVO

PRESEDAN U SVETSKOJ ATLETICI: IAAF izgubio na sudu, atletičarka sa muškim hormonom može da se takmiči!

IAAF je 2018. godine uvela pravilo koje atletičarke koje boluju od hiperandrogenizma obavezuje da veštačkim putem smanje nivo testosterona

Objavljeno:

Pravilo IAAF o količini muškog hormona testosterona u telu žena privremeno je suspendovano zahvaljujući slučaju olimpijske šampionke Kaster Semenije.

Svetska atletska federacija (IAAF) donela je u aprilu 2018. godine pravilo koja zahteva od atletičarki koje imaju viši nivo testosterona od normalnog, to jest koje boluju od bolesti poznate kao hiperandrogenizam, da veštačkim putem smanje nivo tog hormona u svom telu. U suprotnom, ne bi im bilo dozvoljeno takmičenje, a zabrana se odnosila na 400 metara do jedne milje.

Dvostrukoj olimpijskoj šampionki Kaster Semeniji, nedavno je, privremeno dozvoljeno da se takmiči bez snižavanja nivoa testosterona, nakon odluke vrhovnog suda Švajcarske koji je dao nalog Međunarodnoj atletskoj asocijaciji da privremeno obustavi svoje propise dok organizacija ne iznese svoje argumente sudu.

Suspenzija propisa IAAF je najnoviji u nizu pravnih sporova između Južnoafrikanke koja se takmiči na 800 metara i upravljačkog tela IAAF.

- Ovo je važan slučaj koji će imati fundamentalne implikacije za ljudska prava sportistkinja - rekao je Dorotis Šram, švajcarski advokat koji je predvodio žalbu Semenje, nakon odluke.

Kaster Semenja želi da potpuno obori pravilo IAAF
Kaster Semenja želi da potpuno obori pravilo IAAF foto: EPA/Laurent Gillieron

Dugo je Semenja osporavala pravilo IAAF. Izgubila je slučaj na Arbitražnom sudu za sport prošlog meseca, ali je sud priznao da su propisi IAAF diskriminirajući, ali da su "neophodni, razumni i proporcionalni načini postizanja cilja IAAF da očuva integritet ženske atletike u ograničenim događajima.'' Posle odluke Arbitražnog suda za sport, Semenja se žalila Vrhovnom sudu Švajcarske. Procesi i dalje traju kako bi olimpijska šampionka trajno oborila pravila IAAF za testosteron.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.