VRATILO SE "ČUDOVIŠTE SA 1.000 OČIJU": Najveći šampion u istoriji šaha ponovo igra, i to kako!
Foto: AP / Mikhail Metzel

veliki povratak garija kasparova

VRATILO SE "ČUDOVIŠTE SA 1.000 OČIJU": Najveći šampion u istoriji šaha ponovo igra, i to kako!

- Zadovoljan sam. Plan je bio da preživim prvi dan. Morao sam da se prilagodim novoj realnosti, ovoj atmosferi. Srećan sam sa ovim remijima. Biću agresivniji sutra - rekao je Kasparov posle partija sa Karjakinom

Objavljeno:

Dvanaest godina pošto je napustio šah i posvetio se politici i borbi protiv Vladimira Putina, Gari Kasparov, bivši šampion sveta i verovatno najveći šampion u istoriji drevne igre - ponovo je za tablom!

Kasparov (54) je u prvom kolu turnira u ubrzanom šahu u Sent Luisu, na kojem igraju najbolji šahisti na svetu, remizirao sa Sergejom Karjakinom, a i sledeća dva meča je završio remijem.

Karjakin je, podsetimo, prošle godine tesno izgubio meč za titulu prvaka sveta protiv Magnuda Karlsena, svetskog šampiona koji preskače turnir u Sent Luisu.

- Zadovoljan sam. Plan je bio da preživim prvi dan. Morao sam da se prilagodim novoj realnosti, ovoj atmosferi. Srećan sam sa ovim remijima. Biću agresivniji sutra - rekao je Kasparov posle partija sa Karjakinom.

Gledaoci su bili oduševljeni.

- Odlične partije. Kasparov je pokazao sigurnost. Bilo je baš dramatično. Da li će on da pobedi na ovom turniru? Naravno da neće. Ali ako pobeđuje ove klince, to će biti blam za njih - rekao je Kristofer Doti, veliki navijač Kasparova, koji je došao avionom da gleda svog heroja.

Ovo je prvi turnir Garija Kasparova otkad se povukao iz Linaresa, 2005. godine. Prve partije su pokazale - i dalje je Gari "čudovište", ne baš sa 1.000 očiju (kako mu je nekad bio nadimak), ali i dalje dovoljno da parira najboljima na svetu.

(Espreso.co.rs/Hindustan Times)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.