KAD NEMAŠ SVOJE... Tzv. Kosovo PREOTELO Austriji olimpijku, ovako hoće do prve medalje! (VIDEO)
Sofi Zoršag skače pod zastavom tzv. Kosova, Foto: EPA/Geir Olsen

poznata taktika

KAD NEMAŠ SVOJE... Tzv. Kosovo PREOTELO Austriji olimpijku, ovako hoće do prve medalje! (VIDEO)

Lakše je napraviti jednog asa koji bi doneo medalju u nekom pojedinačnom sportu nego gađati na timska takmičenja, a još lakše je "preoteti" ga

Objavljeno:

Olimpijski komitet tzv. Kosova se trudi da pronađe način da osvoji prvu medalju za lažnu državu kojom bi se utvrdio kredibilitet iste.

Na polju kulture i istorije je to lakše jer se prosto krade baština drugih nacija, naročito srpske. Tako Albanci sve agresivnijom kampanjom Nemanjiće predstavlju kao dinastiju Nimani, Miloša Obilića kao albanskog viteza, Gračanicu kao albanski hram, a sebe kao autohtoni narod s ovih prostora, naslednika Dardanaca.

U sportu su odlučili da probaju sa sličnom taktikom. Samo ovde ne može da se prepravi prošlost, ali uvek ima način. Lakše je napraviti jednog asa koji bi doneo medalju u nekom pojedinačnom sportu nego gađati na timska takmičenja, a još lakše je "preoteti" ga.

Tako je tzv. Kosovo proteklog vikenda prvi put imalo predstavnika u ski skokovima. I to u ženskoj konkurenciji.

Sofi Zoršag (25) je na maloj skakaonici u norveškom Lilehameru debitovala u Svetskom kupu i skokom od 79 metara stigla do 33. mesta u konačnom poretku. U nedelju nije uspela da se plasira u finale na velikoj skakaonici.

Očito, Sofi Zoršag nije rođena albanka, ni "Kosovarka". Ona je Austrijanka iz čuvenog alpskog gradića Filaha, a već ima zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Oberstdorfu 2021.

Ali, Sofi je do ovog zlata došla kao deo četvoročlane ekipe Austrije, a pošto je bila njena najslabija karika, ostala je bez mesta u istoj pa je novembra 2022. isključena iz reprezentacije. Tako kađe Sofi, a Ski savez Austrije tvrdi da je Zoršag sama podnela zahtev za promenu reprezentacije.

U svakom slučaju, do promene je došlo brzo pošto je januara 2023. Sofi Zoršag postala državljanka tzv. Kosova i počela cikluc priprema za ZOI u Milano-Kortini 2026.

Bonus video:

00:14

Nikola Rađen trenira mališane sa Kosova i Metohije

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.