CEO INTERNET SE SMEJE OVOM SNIMKU: Čudo od deteta IZLUDELO najvećeg šampiona, njegov pogled sve govori! (VIDEO)
Gari Kasparov je ovako gledao Magnusa Karlsena, Foto: Printscreen/Instagram/Wealth

'NAJUVREDLJIVIJI TRENUTAK U ISTORIJI SPORTA'

CEO INTERNET SE SMEJE OVOM SNIMKU: Čudo od deteta IZLUDELO najvećeg šampiona, njegov pogled sve govori! (VIDEO)

Gari Kasparov je bio vidno zbunjen ponašanjem mladog Magnusa Karlsona koji ne samo da nije bio impresioniran već mu je u jednom trenutku meč dosadio

Objavljeno: 12:56h

Kad god neki sportisti ostvare velike podvige, internetom počnu da kruže njihove slike i snimci kad su bili mali, naročito ako su tada kao početnici u svom sportu pravili prve korake na mestu koje su godinama kasnije pokorili i ostvarili svoj san.

Nedavno je tako viralan postao snimak nove šampionke Ju-Es opena, Koko Gof, kako kao devojčica đuska na tribinama stadiona "Artur Eš".

Ali, šta kada jedan sportista već kao dete pravi takav podvig i igra protiv jednog od najboljih u istoriji i to ga dobija, a tek mu je 13 godina?

Baš to je uradio Magnus Karlsen, norveški šahovski velemajstor, daleke 2004. godine na snimku koji je hit na internetu.

Magnus Karlsen
foto: EPA/Ali Haider

Tada 13-godišnji dečak Magnus Karlsen je već bio viđen kao čudo od deteta, a na turniru u islandskom Rejkjaviku je najpre u blic partiji pobedio bivšeg prvaka sveta Anatolija Karpova i tako izborio plasman u nokaut fazu glavnog turnira.

Kao 15. nosilac, Norvežanin je uparen ni manje ni više nego sa Garijem Kasparovim, jednim od najboljih šahista svih vremena i tad najbolje rangiranim, danas poznatom više po političkom angažovanju i prozapadnim stavovima.

Novinari su duel opisali kao "Dečak susreće Zver u Rejkjaviku". Kasparov i Karlsen su odigrali dve brzopotezne partije, a već u prvoj Rus jevrejskog porekla je bio vidno zbunjen ponašanjem mladog Magnusa koji ne samo da nije bio impresioniran već mu je u jednom trenutku dosadio obračun sa slavnim Garijem pa je ustao da vidi šta se dešava na tabli pored njih.

Jedan komentar kaže da je ovo najuvredljiviji trenutak u istoriji sporta.

Karlsen je čak bio u poziciji da dobije ovaj meč, ali je Kasparov izvukao remi, a u drugoj partiji je lako pobedio norveško čudo.

Magnus Karlsen je kasnije i sam postao jedan od najboljih šahovskih velemajstora u istoriji, petostruki prvak sveta, ostvario je 2014. rekordni FIDE renking (2882) i ima najduži niz bez poraza u istoriji. Odbio je da brani titulu ove godine.

Gari Kasparov je ostao ispred njega po broju titula (šest), ali i po vremenu provedenom kao igrač sa najboljim rangom na svetu.

Gari Kasparov
foto: AP / Erin Stubblefield

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.