TUŽNA VEST ZA SRPSKI SPORT: Preminuo Radivoj Brdarić
Foto: Pexels

tuga

TUŽNA VEST ZA SRPSKI SPORT: Preminuo Radivoj Brdarić

Dobitnik je Majske nagrade za životno delo kao i nagrade Republike Srbije

Objavljeno:

Posle kraće bolesti, u Beogradu je u 91. godini preminuo prof. dr Radivoj Brdarić, osnivač antidiping kontrole u nekadašnjoj SFRJ, a u svetu pionir naučnog - biohemijskog pristupa u trenažnom procesu kod vrhunskih sportista.

Dr Radivoj Brdarić rođen je 24. maja 1932. godine u Mokrinu. Gimnaziju je završio u Kikindi, Farmaceutski fakultet u Beogradu, a doktorirao je 1968. godine.

Kruna njegove karijere je osnivanje Centra za doping kontrolu 1980. godine u Beogradu koji je bio prvi na prostoru ne samo nekadašnje SFRJ, već i Balkana.

Doping, Antidoping
foto: AP

Prethodno je uveo nauku u svet sporta osnivajući Biohemijsku laboratoriju pri novoosnovanom Instututu za medicinu sporta u okviru tadašnjeg Jugoslovenskog zavoda za fizičku kulturu i medicinu sporta 1964. godine.

Centar za doping kontrolu osnovao je sublimirajući znanje sa stručnih usavršavanja u više evropskih naučnih centara, od Ženeve do Moskve.

Centar za doping kontrolu je u aprilu 1980. godine akreditovan od strane UCI (Union cyliste international) i iz njega je nastala Antidoping agencije koja i danas radi po sistemu koji je ovaj naučnik postavio.

Dobitnik je Majske nagrade za životno delo kao i nagrade Republike Srbije i Antidoping agencije za životno delo u polju doping kontrole.Tokom svoje naučno-istraživačke karijere jedno vreme je radio na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a sarađivao je sa svim visokonaučnim ustanovama nekadašnje SFRJ i vodećih univerziteta Evrope i SAD.

Bonus video:

00:41

PREMINUO DAVID ALBAHARI: Poznati pisac izgubio životnu bitku u 75. godini posle duge bolesti

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.