FERSTAPEN NASTAVIO DOMINACIJU! Pobeda za Veliku nagradu Kanade i veliki jubilej Red Bula
Maks Verstapen, Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

svaka čast!

FERSTAPEN NASTAVIO DOMINACIJU! Pobeda za Veliku nagradu Kanade i veliki jubilej Red Bula

Holanđaninu je ovo šesta ovosezonska pobeda

Objavljeno: 06:50h

Vozač Red Bula Maks Ferstapen pobednik je trke Formule 1 za Veliku nagradu Kanade.

Dvostruki uzastopni svetski prvak je na stazi "Žil Vilnev" ostvario 41. pobedu u karijeri, čime se na petom mestu svih vremena izjednačio sa legendarnim brazilskim vozačem Airtonom Senom.

Holanđaninu je ovo šesta ovosezonska pobeda, u ukupno osam trka, a preostale dve pobede zabeležio je njegov timski kolega Serhio Peres. Takođe, austrijska ekipa je ovim trijumfom stigla do jubilarne 100. pobede u šampionatu.

Drugo mesto je zauzeo vozač Aston Martina Fernando Alonso, dok se na pobednički podijum popeo i vozač Mercedesa Luis Hamilton.

Četvrta i peta pozicija pripale su vozačima Ferarija Šarlu Lekleru i Karlosu Saincu, a do šestog mesta je stigao Serhio Peres iz Red Bula, koji je na kraju odvezao najbrži krug i dobio dodatni bod.

Bodovi su pripali i vozaču Vilijamsa Aleksanderu Albonu, Estebanu Okonu iz Alpina, Lensu Strolu iz Aston Martina i vozaču Alfa Romea Valteriju Botasu.

U generalnom plasmanu Verstapen vodi sa 195 bodova, drugi je Peres sa 126 bodova, dok je treći Alonso sa devet bodova manje.

Trku je sa prvog mesta krenuo Verstapen, iza njega je bio Alonso, dok su u drugom startnom redu vozači Mercedesa Luis Hamilton i Džordž Rasel.

Peto mesto na startu je pripalo Niku Hulkenbergu iz Hasa, koji je prethodno kažnjen pomeranjem za tri pozicije jer u kvalifikacijama nije usporio kada su istaknute crvene zastave.

Od ostalih vozača treba istaći da je Lekler krenuo sa 10. mesta, njegov timski kolega Sainc je bio 11, a iza njih se nalazio Peres.

Verstapen je na startu bio siguran i zadržao vodeću poziciju, dok je do drugog mesta došao Hamilton. Pokušao je i Rasel da obiđe Alonsa, ali se Španac dobro odbranio i ostao na trećem mestu.

U borbi za peto mesto Okon je obišao Hulkenberga, Lekler je napredovao za jedno mesto, a viđena je i velika borba između Sainca i Peresa, iz koje je kao pobednik izašao vozač Ferarija.

Veća uzbuđenja viđena su u borbi za drugo mesto između Hamiltona i Alonsa, ali španski vozač nije uspeo da se dodatno približi sedmostrukom svetskom prvaku.

U osmom krugu direkcija trke se odlučuje za virtuelno vozilo bezbednosti, pošto se van staze parkirao Logan Sardžent iz Vilijamsa.

Trka je ubrzo nastavljena, ali se nedugo nakon toga događa još jedan incident. U 12. krugu u zid je udario Rasel, posle čega na stazu izlazi vozilo bezbednosti.

Britanac je uprkos oštećenjima nastavio trku, a njegov incident za odlazak u boks koriste tri vodeća vozača, koja prelaze na tvrde gume.

Na promenu guma nisu otišli vozači Ferarija i Peres, koji tako koriste šansu i penju se u plasmanu na četvrto, peto i šesto mesto.

Alonso je sve vreme smanjivao razliku u odnosu na Hamiltona, da bi u 23. krugu izveo uspešan napad za povratak na drugu poziciju.

U 35. krugu u borbi za 12. mesto dolazi do incidenta između Nika de Vrisa iz Alfa Taurija i Kevina Magnusena iz Hasa. Vozač Alfa Taurija je promašio kočenje i tako za trenutak izbacio i sebe i danskog vozača van staze.

Tri kruga kasnije na prvo stajanje odlazi Peres, koji prelazi na srednje tvrde gume, a zatim na promenu (na tvrde gume) idu i vozači Ferarija.

Drugi odlazak u boks Hamilton (srednje tvrde gume) je odradio u 41. krugu, dok su njegov potez potom pratili i Alonso (tvrde) i Verstapen (srednje tvrde).

U međuvremenu Rasel je napredovao u plasmanu i došao do osmog mesta, ali je u 55. krugu morao da se povuče iz trke zbog kvara na bolidu.

Finiš trke doneo je uzbuđenje u borbi za bodove, bez kojih je na kraju ostao Lando Noris iz Meklarena, koji kroz cilj prolazi kao deveti, ali je prethodno kažnjen zbog nesportskog ponašanja sa pet sekundi, pa je trku završio na 13. mestu.

Šampionat Formule 1 se nastavlja 2. jula trkom za Veliku nagradu Austrije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.